02 aprilie 2016, 10:44 Realitatea moldovenească views 6410
Din 1 aprilie intră în vigoare tarifele reduse la energia electrică și medicamente
02 aprilie 2016, 10:44 Realitatea moldovenească views 6410

Din 1 aprilie intră în vigoare tarifele reduse la energia electrică și medicamente

Din 1 aprilie, moldovenii vor plăti mai puțin pentru energia electrică. Potrivit unei decizii din 12 martie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, curentul electric va costa în medie cu 9% mai puțin.

ANRE a stabilit, reieșind din structura rețelelor electrice de distribuție, următoarele tarife finale:

  • 1,92 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A.;
  • 1,72 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A.;
  • 2,04 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA „RED Nord”
  • 1,82 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale SA „RED Nord”;
  • 2,14 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA „RED Nord-Vest”
  • 1,86 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale SA „RED Nord-Vest.

Tot din 1 aprilie, prețul medicamentelor vândute în farmaciile din țară va fi calculat după reguli noi. La comercializarea medicamentelor farmaciile vor aplica un adaos comercial proporțional prețului indicat în Catalogul de preţuri de producător.

Potrivit noilor prevederi stipulate în Legea cu privire la activitatea farmaceutică, adaosul comercial aplicat va fi de până la:

  • 25% - pentru medicamentele al căror preţ este de până la 30 de lei;
  • 20% - pentru medicamentele al căror preţ este între 30,01-60 de lei;
  • 16% - pentru medicamentele al căror preţ este între 60,01-120 de lei;
  • 13% - pentru medicamentele al căror preţ este între 120,01-240 de lei;
  • 11% - pentru medicamentele al căror preţ este între 240 de lei.

Ministerul Sănătății susține că noile prevederi ale respectivei Legi au drept scop micșorarea prețului la medicamente pentru consumatorul final.

Tot din 1 aprilie, pensia de vârstă urmează a fi majorată cu 10,1%, iar compensația bănească lunară pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl - cu 9,7%. În total, de majorări vor beneficia aproape 700 de mii de oameni.

Menționăm că tot din 1 aprilie, producătorii agricoli, înregistrați ca persoane juridice, pot depune cereri la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru acordarea autorizațiilor de import al motorinei în calitate de carburant pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă, utilizate nemijlocit în activitatea agrară.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , tarife , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.