05 aprilie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 6982
„Voievod” cere intentarea dosarelor penale în privința organizatorilor marșului unioniștilor
05 aprilie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 6982

„Voievod” cere intentarea dosarelor penale în privința organizatorilor marșului unioniștilor

Mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova se pronunță pentru inițierea dosarelor penale împotriva organizatorilor marșului unionist de pe 27 martie din centrul Chișinăului.

Reprezentanții Mișcării de Tineret „Voievod", „Gărzii Tinere" și Centrului pentru Cooperarea Tinerilor le-au solicitat organelor de drept să atragă atenție asupra multiplelor încălcări ale legislației în timpul desfășurării marșului unionist. Președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că locul celor care au organizat marșul unioniștilor este la cimitirul politic, informează NOI.md.

Conducătorul Centrului pentru Cooperarea Tinerilor (fostul Guvern al Tinerilor – nota red.), Dumitru Roibu, a menționat că organizatorii marșului unioniștilor au atentat la ceea ce este mai sfînt – la Constituție. „Pe 27 martie în centrul Chișinăului am fost martori la încălcarea articolului 1 din Constituție, care stipulează foarte clar că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unirat și indivizibil. Acțiunea s-a desfășurat cu lozinci în favoarea unirii cu România, la ea participînd mai mulți cetățeni ai statului vecin. Potrivit datelor noastre, în acea zi la Chișinău au sosit peste 10 autocare cu «turiști» din Iași, Galați, Brașov și alte orașe. Ei afirmau că în componența țării reunite «frații de peste Prut» vor trăi mult mai bine. Mă adresez unioniștilor. Mergeți în excursie în județul Suceava, de exemplu. Acolo zeci de mii de oameni încă nu au curent electric, luminîndu-și casele cu surcele și lumînări", a subliniat Roibu.

Liderul „Gărzii Tinere", Victor Poleacov, a atras atenție asupra faptului că afirmația despre reprezentativitatea „Sfatului Țării-2" este lipsită de sens, deoarece delegații acestui congres, care s-a desfășurat pe 27 martie la Palatul Național, au comis mai multe încălcări și trebuie trași la răspundere în conformitate cu legea. „Așa-numitul Sfatul Țării-2 a îndrăznit să-și asume rolul puterii de stat, ceea ce contravine Constituției. Delegații congresului au îndemnat deschis să fie lichidată statalitatea Moldovei și să fie înlăturat hotarul de la Prut. Cu aceleași lozinci în scuarul teatrului de Operă și Balet în acea zi a avut loc un miting la care au fost denigrate simbolurile de stat. În primul rînd este vorba de tricolor, din care a fost tăiată stema", a spus Poleacov.

Activistul le-a amintit organelor de drept că toate acțiunile îndreptate împotriva lichidării statalității moldovenești trebuie să fie pedepsite dur conform legii. „Nu este clar, de ce organele abilitate nu întreprind nimic din ceea ce trebuie de întreprins în asemenea cazuri. Există o mulțime de dovezi video a încălcărilor comise de participanții la marșul unionist, care pot fi acuzați de încălcarea art. 341 din Codul penal pentru chemări la răsturnarea sau schimbarea prin violentă a orînduirii constituționale a R. Moldova", a adăugat liderul „Gărzii Tinere".

La rîndul său, președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, a menționat că locul celor care au organizat marșul unioniștilor este la cimitirul politic. „Noi sîntem vizitați de oaspeți din alte țări care ne privesc ca pe niște originari din Africa. Familii tinere, femei cu copii nu pot merge prin centrul Chișinăului, pentru că acolo are loc o adevărată catastrofă. Și această catastrofă continuă, deoarece țara e furată de cei care se numesc unioniști. Ei sînt niște mancurți care nu cred în țară și vor să ne lipsească de ceea ce este mai important – de statalitate. Și asta doar pentru a se îmbogăți. Noi avem nevoie de guvernanți adevărați, care să aibă grijă de soarta poporului, limbii moldovenești și a istoriei noastre", a conchis Pascaru.

Amintim că pe 27 martie în Chișinău au avut loc acțiuni ale adepților și oponenților păstrării statalității moldovenești . Activiștii unioniști și-au dedicat marșul „Dăm start unirii" împlinirii a 98 de ani de la intrarea Basarabiei în componența României și au organizat un congres, la care au fost aleși 101 delegați ai „Sfatului Țării-2".

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Voievod , unioniști , mars

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2248 locuitori

Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.