21 aprilie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 5431
Guvernul a aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor
21 aprilie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 5431

Guvernul a aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectului Codul Urbanismului şi Construcţiilor. Documentul stabileşte cadrul legal unitar pentru urbanism, planificarea teritorială, autorizarea şi executarea lucrărilor de proiectare şi de construcţii, asigurarea calităţii construcţiilor, a materialelor şi a produselor pentru construcţii, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor.

”Nu există o abordare sistemică în dezvoltarea teritoriilor. Lipsesc planurile de amenajare a acestora și drept urmare dezvoltarea teritoriilor este haotică, o mare parte dintre localități se dezvoltă fără a avea un plan urbanistic general”, constată Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Lipsa planurilor urbanistice generale, precum și a reglementărilor privind exploatarea construcțiilor generează creșterea numărului de construcții neautorizate. Actualmente, ”recepția construcțiilor se limitează doar la constatarea finalizării acesteia”, iar utilizarea nu este reglementată. La fel, lipsește un sistem de documente normative în construcții corelate cu cerințele comunitare, ceea ce creează mari dificultăți în proiectarea și executarea construcțiilor.

Pe lîngă corelarea actelor normative care reglementează acest domeniu, Codul Urbanismului şi Construcţiilor va sistematiza și corela dispozițiile din domeniu într-o structură unitară, va elimina disfuncționalitățile apărute pînă în prezent. Codul va clarifica aspectele privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul construcțiilor cu principiile și reglementările Uniunii Europene.

Proiectul legii avizat de Guvern prevede reguli mai clare, care reglementează toate etapele unei construcții, dar și clarifică competențele pentru instituțiile cu atribuții în acest domeniu, inclusiv controlul statului în domeniu. Proiectul, dezbătut în cadrul a 11 mese rotunde, urmează să fie prezentat spre examinare Parlamentului.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

urbanism , cod , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
48 locuitori

Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.