28 aprilie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4230
Guvernul intenționează să le ofere angajaţilor din MAI statut special
28 aprilie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4230

Guvernul intenționează să le ofere angajaţilor din MAI statut special

Guvernul a aprobat modificarea Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului.

În particular, se propune ca uniii angajaţi din MAI şi din poliţie să obțină un statut special, ceea ce în opinia MAI ar elimina lipsa de coordonare în activitatea diferitor subdiviziuni ale ministerului, informează NOI.md.

Reprezentanții MAI au menționat că repartizarea ambiguă a competențelor provoacă necoordonare în acțiunile diferitor structuri ale ministerului în situații de criză. MAI propune să fie delimitate legislativ funcțiile polițiștilor implicați în activități operative și de investigație și ceilalți angajați ai MAI, care execută în special funcții auxiliare, organizatorice și administrative. Astfel, se propune ca aparatul central al MAI să fie divizat în cîteva structuri, angajații cărora vor executa funcții civile.

Totodată, se propune ca subdiviziunile MAI să fie specializate pe domenii: managementul operațional; elaborarea strategiilor, monitorizarea și planificarea activităților MAI; selectarea cadrelor; efectuarea controlului și monitorizarea în subordinea nemijlocită a ministrului; executarea funcțiilor logistice, inclusiv asigurarea personalului cu arme și muniții.

O atenție deosebită se acordă demilitarizării noțiunii de „polițist". Potrivit documentului, apare o confuzie între statutul public al militarilor și angajaților organelor de drept. Aceștea din urmă nu au statut special și legislativ nu sînt parte cu drepturi depline ale societății civile. Potrivit MAI, modificările propuse vor permite reformatarea structurii MAI după reguli civile și în caz de necesitate sesizările vor fi trimise în instanțele civile, nu militare.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

MAI , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1732
Populația:
353 locuitori

Sărăței este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 353 de oameni. Satul Sărăței a fost menționat documentar în anul 1732.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.