16 iunie 2016, 12:20 Realitatea moldovenească views 4676
Arenda pădurilor a fost interzisă
16 iunie 2016, 12:20 Realitatea moldovenească views 4676

Arenda pădurilor a fost interzisă

Cabinetul de miniştri a aprobat o Hotărîre de Guvern, elaborată de Ministerul Mediului, prin care Regulamentul privind arenda fondului forestier a fost modificat.

Pe lîngă interzicerea arendei pădurilor, Regulamentul mai prevede și creșterea prețurilor pentru arenda existentă de circa cinci ori, astfel încît plata pe termen de un an pentru un hectar de terenuri forestiere va constitui puțin peste 19 mii de lei, față de 4 025 de lei cît este în prezent.

Potrivit conducerii Ministerului Mediului, majorarea prețului va contribui la dezagregarea arendării terenurilor forestiere și va favoriza scăderea numărului contractelor de arendă. Conform datelor instituției, restanţele arendatorilor la bugetul de stat au depăşit suma de peste 12 milioane de lei.

O altă prevedere conținută în document presupune interzicerea concesionării dreptului de arendă către alte persoane fizice sau juridice, indiferent de forma organizatorico-juridică.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, arendarea terenurilor forestiere a fost permisă odată cu adoptarea unei Hotărîri de Guvern în februarie 2008, care instituia mecanismul legal de obţinere a pădurilor.

În prezent, între Agenţia „Moldsilva" şi beneficiari rămîn în vigoare peste 650 de contracte de arendă pe o suprafaţă totală de aproape șapte mii de hectare.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

paduri , arenda , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
101 locuitori

Selişteni este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Selişteni a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.