17 iunie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 5386
Ministerul Justiției se va expune referitor la propaganda unionistă
17 iunie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 5386

Ministerul Justiției se va expune referitor la propaganda unionistă

Ministerul Justiției examinează cîteva sesizări ale unor forțe obștești și politice care au solicitat explicații în legătură cu activitatea organizațiilor ce extind acțiunile de propagandă unionistă.

Șeful Serviciului de presă al Ministeruloui Justiției, Rodion Guștiuc, a comunicat pentru NOI.md că instituția a primit cîteva sesizări care acum sînt examinate. „Acum nu vă pot comunica nimic concret. Mecanismul procedural de examinare a sesizărilor nu ne permite să dăm o apreciere preliminară. După încheierea examinării vom informa opinia publică cu privire la acest subiect", a dat asigurări reprezentantul Ministerului Justiției.

Sesizările cu solicitarea de a explica legalitatea organizațiilor ce au instalat corturi în care se promovează ideea „marii uniri a Moldovei cu România" au fost depuse de PSRM și PCRM. Anterior președintele fracțiunii parlamentare a comuniștilor, Irina Șupac, a declarat că în sesizarea expediată Ministerului Justiției se menționează că activitatea Organizației „Onoare, Demnitate și Patrie", care a instalat corturi în locurile aglomerate din Chișinău și alte localități din Moldova, inclusiv în apropierea instituțiilor de învățămînt, este inadmisibilă.

La rîndul lor, deputații fracțiunii PSRM i-au invitat în Parlament pe procurorul general interimar, pe ministrul Afacerilor Interne, pe șeful SIS pentru explicații privind întețirea propagandei unioniste în care sînt implicați tineri. Majoritatea parlamentarilor au susținut inițiativa PSRM privind includerea audierilor pe agenda ședinței plenare.

Anterior și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a cerut să fie scoase corturile unioniștilor din lolcurile publice. Usatîi și adepții săi consideră că propaganda unionistă se desfășoară cu acordul tacit al autorităților și este îndreptată spre distragerea atenției cetățenilor moldoveni de la criza profundă.

Corturile cu inscripția „Semnează pentru unire", în care se promovează activ ideea unionismului și se colectează semnături și bani pentru unirea cu România, au apărut în Chișinău și alte localități ale țării în luna aprilie. Organizatorii au declarat atunci că intenționează să desfășoare o campanie de amploare de informare despre „avantajele" așa-zisei „marii uniri".

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
4160 locuitori

Mîndreşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codru și Mîndreşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4160 de oameni. Satul Măndrești a fost menționat documentar în anul 1611 cu denumirea Ciulucani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.