04 august 2016, 11:48 Realitatea moldovenească views 5190
Instituţiile subordonate Guvernului nu vor mai face angajări până la sfârşitul anului
04 august 2016, 11:48 Realitatea moldovenească views 5190

Instituţiile subordonate Guvernului nu vor mai face angajări până la sfârşitul anului

De la 1 august instituţiile subordonate Guvernului nu mai fac angajări. Guvernul a introdus moratoriu asupra funcţiilor vacante, fiind îngheţate peste 4500 de locuri de muncă vacante. Potrivit ministrului Finanţelor, moratoriu este valabil până la sfârşitul anului. Astfel autorităţile vor să economisească banii din bugetul de stat, relatează Mesager.

Potrivit ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, angajările se vor face doar dacă o persoană decide să plece din sistem sau a atins vârsta de pensionare. Totuşi, moratoriul nu se va răsfrânge asupra şcolilor şi spitalelor de la sate, unde este lipsă de specialişti.

„În total este vorba despre 4539 de unităţi vacante în instituţiile subordonate Guvernului. Moratoriul se reflectă asupra la toate sectoarele care sunt subordonate Executivul şi posibil vor fi făcute rectificări la această listă când vor fi rectificări la buget. Cu efectivul de oameni pe care îl avem astăzi la dispoziţie trebuie să facem astfel ca fiecare minister să-și îndeplinească sarcinile", a declarat Octavian Armașu.

El susţine că astfel statutul va face economii de aproximativ patru la sută din fondul de remunerare. Executivul urmează să facă rectificări la bugetul de stat la toamnă.

„În instituţiile subordonate Guvernului se aşteaptă economii de aproximativ 150 de milioane de lei. Moratoriu va fi aplicat până la sfârşitul anului şi deja sper că anul viitor să revenim cu reforma administraţiei centrale", a mai spus ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Ministrul afirmă că din 2017 vor fi făcute reforme şi în administraţia centrală. Măsurile sunt o cerinţă a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Amintim că Moldova a ajuns la o înţelegere cu FMI privind semnarea unui acord în valoare de 179 milioane de dolari. Documentul trebuie să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv în luna octombrie.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
565 locuitori

Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.