03 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 4902
Azi are loc ceremonia de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni
03 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 4902

Azi are loc ceremonia de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni

Azi, la Mănăstirea Căpriana, are loc ceremonia religioasă de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, în prezența a mii de enoriași, care au venit să participe la Sfânta Liturghie.

La sfârtșitul lunii august, Mitropolia Moldovei a săvârșit ceremonia de deshumare a trupului Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni din cripta bisericii voievodale „Adormirea Maicii Domnului" a Mănăstirii Căpriana.

Decizia privind canonizarea primului Mitropolit al Basarabiei a fost luată de către Mitropolia Moldovei la data de 28 iulie 2016, după aprobarea acesteia de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu zece zile mai devreme.

Canonizarea lui Gavriil Bănulescu-Bodoni are loc în ziua de 3 septembrie, când a fost înființată Episcoia Chișinăului și a Hotinului.

Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a născut în anul 1746, în Bistrița. El a fost Mitropolit al Moldovei, de Ekaterinoslav și Herson-Tavriceski, al Kievului și al Basarabiei. A decedat la data de 30 martie 1821, în Chișinău.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

Mitropolit , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1486
Populația:
799 locuitori

Roşieticii Vechi este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Satul Roșieticii Vechi, amplasat la gura Solonețului, un afluent al rîului Răut este situat la o distanță de 21 km de orașul Florești și 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 799. Menționat documentar în 1486.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.