08 octombrie 2016, 14:25 Realitatea moldovenească views 4272
Moldova investeşte mai puţin în sistemul judiciar
08 octombrie 2016, 14:25 Realitatea moldovenească views 4272

Moldova investeşte mai puţin în sistemul judiciar

Bugetul pentru sistemul judiciar în Republica Moldova a înregistrat o ușoară creștere, de la 5 euro pe cap de locuitor în 2012 la 8 euro în 2014, cu mult sub media țărilor din Europa cu o medie de 65 de euro în 2012 și 60 de euro în 2014, potrivit raportului Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (Evaluation of European Judicial Systems).

Majorarea bugetului pentru sistemul judiciar se explică în principal prin sporirea resurselor financiare necesare pentru punerea în aplicare a planurilor de reformă și modernizare a sectorului justiției. În Republica Moldova, această reformă este susținută financiar de Uniunea Europeană.

Însă moldovenii investesc, deopotrivă cu Turcia, Ucraina și Armenia, cei mai puțini bani pentru activitatea sistemului judiciar, 5 euro pe cap de locuitor în cazul judecătorilor și 2 euro pentru activitatea procuraturilor. Resursele pentru justiție din bugetul total al țării au constituit 2,8 la sută în 2014, cotă comparabilă cu cea din state, precum Danemarca și Ungaria.

Datele mai arată că în total, în 2014, Moldova a cheltuit 28 de milioane de euro pentru sectorul justiției. "Republica Moldova a mobilizat resurse semnificative, în special în ceea ce privește construcția/renovare, tehnologii noi, salariile profesioniștilor și asistenței juridice pentru păturile cele mai dezavantaje", se spune în raport.

Aproximativ 9 euro pe cap de locuitor sînt cheltuite, în medie, de statele europene pentru asistența juridică. Este de remarcat faptul că în spatele acestei medii, există variații semnificative în funcție de state. Cifra medie este de 2 euro pe cap de locuitor, ceea ce denotă faptul că jumătate dintre state au cheltuit mai puțin de 2 euro pe cap de locuitor pentru asistența juridică în 2014. Mai mult, cheltuielile în (Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Ungaria, Letonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, "fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei" și Ucraina) au fost sub un euro, se mai spune în raport.

Și în clasamentul privind cheltuielile pentru instanțe Moldova este printre ultimele țări clasate – un moldovean contribuie cu 5 euro la funcționarea judecătoriilor. Astfel, ne plasăm, de asemenea, lîngă Ucraina, Georgia și Armenia. Elvețienii însă plătesc cel mai mult – 135 de euro pe cap de locuitor.

Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției mai menționează că în anul 2014 în Republica Moldova erau 11 judecători la 100.000 de locuitori, față de media europeană de 21, în timp ce numărul de procurori, respectiv 20 la 100.000 de locuitori, era aproape dublu față de media europeană de 11. Experții constată, de asemenea, numărul scăzut de avocați la 100.000 de locuitori în 2014 (51), în comparație cu media europeană (149).

Rapor­tul a fost elaborat în baza datelor din 2014, furnizate de 45 de state din Europa.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sistem , judecata , investiţii , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.