18 octombrie 2016, 15:15 Realitatea moldovenească views 5135
Problema copiilor străzii, discutată de Filip cu „Voievod” (Video)
18 octombrie 2016, 15:15 Realitatea moldovenească views 5135

Problema copiilor străzii, discutată de Filip cu „Voievod” (Video)

De la un timp încoace, reprezentanții organizației nonguvernamentale „Voievod" trag semnale de alarmă în privința situației în care se află copiii străzii și cerșetorii din capitală.

După ce i-au expediat o scrisoare premierului Filip, aceștia s-au întrunit într-o ședință cu reprezentanții Guvernului și direcțiile și ministerele de resort.

Astfel, săptămîna trecută s-a desfășurat o ședință de lucru convocată de premierul Pavel Filip, la care au participat reprezentanții direcțiilor privind drepturile copilului din mai multe raioane ale țării, reprezentanții MAI și ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, împreună cu cei ai organizației „Voievod". În cadrul ședinței s-a discutat problema copiilor vagabonzi, iar cei prezenți au propus și soluții.

„Sîntem bucuroși că am fost auziți, însă am constatat cu regret că direcțiile și ministerele de resort nu conlucrează între ele. Se cunoaște foarte prost situația reală a copiilor străzii și a cerșetorilor din capitală. Cu toate acestea, sperăm totuși că problema aceasta va fi rezolvată", a declarat președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, într-un interviu pentru NOI.md.

Potrivit lui, guvernarea susține că în Chișinău sînt doar 40 de copii ai străzii, dar în realitate numărul acesta este mult mai mare. „Acum vine iarna, acești copii vor dispărea din oraș, dar la primăvară numărul lor ar putea crește. Problema nu este una atît de complicată și poate fi foarte ușor soluționată, trebuie doar ca guvernarea să-și dorească acest lucru", a afirmat Pascaru.

În cadrul ședinței s-a discutat și problema centrelor de plasament, care în mare parte au fost distruse, iar cele rămase, precum Centrul de zi și de plasament temporar al copiilor orfani în perioada postinstituțională „Vatra", au multiple probleme, inclusiv materiale. „Acest centru se confruntă cu lipsa de cadre ce ar putea lucra cu acești copii aflați în zona de risc; lipsa de mobilier, lipsa unui automobil care i-ar ajuta pe angajați să monitorizeze situația din oraș", a precizat președintele „Voievod".

Nicolae Pascaru a menționat că cei de la guvernare au venit cu cîteva soluții pentru situația creată: deschiderea, în anul 2017, a unui centru de plasament care să dispună de condițiile necesare pentru ca acești copii ai străzii să-și găsească un refugiu. MAI a promis monitorizarea situației din oraș, care îi vizează pe copiii străzii și pe cerșetori. Totodată, Mișcarea „Voievod" nu va miza doar pe spusele celor prezenți la ședință, dar va continua să urmărească îndeplinirea promisiunilor, dar și situația copiilor vagabonzi.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1671 locuitori

Cajba este un sat şi comună din raionul Glodeni. Cajba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1671 de oameni. Satul Cajba a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.