27 octombrie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 5613
Primele indicaţii geografice ale Republicii Moldova, protejate pe teritoriul UE
27 octombrie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 5613

Primele indicaţii geografice ale Republicii Moldova, protejate pe teritoriul UE

Primele patru indicaţii geografice ale Republicii Moldova au obținut protecţie pe teritoriul Uniunii Europene, fiind recunoscute în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Decizia a fost adoptată în cadrul celei de-a doua reuniuni a Subcomitetului pentru Indicații Geografice, instituit în conformitate cu Articolul 306 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care s-a desfășurat pe 18 octombrie curent, la Bruxelles.

Astfel, începînd cu data de 18 octombrie 2016, pe teritoriul UE sînt protejate indicaţiile geografice care desemnează trei zone vitivinicole ale Republicii Moldova: Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă dar şi indicaţia geografică Divin, care va fi utilizată pentru produsul „rachiu de vin învechit" fabricat pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Anterior, a fost asigurată protecție pe teritoriul UE pentru două denumiri de origine ale Republicii Moldova: Ciumai și Romănești.

Reuniunea a II-a a Subcomitetului pentru Indicații Geografice Republica Moldova – Uniunea Europeană a fost găzduită de către Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) a Comisiei Europene, care actualmente deţine preşedinţia Subcomitetului pentru IG.

Republica Moldova a notificat Comisia Europeană despre două indicații geografice pentru care solicită protecție pe teritoriul UE, și anume: Indicația Geografică Protejată "Rachiu de caise de Nimoreni" și Indicația Geografică Protejată „Dulceață din petale de trandafir Călărași".

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

geografie , Moldova , UE , vin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
5542 locuitori

Puhoi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Puhoi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ialoveni și la 50 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5542 de oameni. Puhoi a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.