14 decembrie 2016, 16:51 Realitatea moldovenească views 51653
Sancțiuni mai dure pentru reconstrucția încăperilor
14 decembrie 2016, 16:51 Realitatea moldovenească views 51653

Sancțiuni mai dure pentru reconstrucția încăperilor

Distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor proprietate comună din interiorul blocurilor de locuințe va fi sancționată cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, 14 decembrie, un șir de modificări la Codul contravențional, în prima lectură.

Proiectul prevede și amenzi de pînă la 300 de unități convenționale pentru încălcări ale legislației la reconstrucția încăperilor. Este vorba, în special, despre intervenții care afectează structura de rezistență a blocului locativ, extinderea încăperilor din contul balcoanelor, extinderea balcoanelor și logiilor, extinderea și reamplasarea bucătăriilor și blocurilor sanitare din contul încăperilor locuibile.

De asemenea, încălcări vor fi considerate reamplasarea rețelelor de apă și de canalizare, intervenții la canalele de ventilare, comasarea apartamentelor pe verticală, modificarea sistemelor de încălzire cu instalarea agregatelor în balcoane și logii, acțiuni care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative (construcția anexelor, balcoanelor etc.), efectuarea lucrărilor de termoizolare și tratare coloristică a clădirii în lipsa unei autorizații.

Vor mai fi sancționate acțiunile de mansardare pe timp de iarnă, folosirea ascensoarelor de pasageri pentru transportarea materialelor de construcție, eschivarea proprietarilor de apartamente de la regimul de menținere a curățeniei și respectare a ordinii în apartament. Vor fi amendate și autoritățile pentru tergiversarea nemotivată sau depășirea perioadei de timp stabilite de lege pentru emiterea certificatelor de urbanism sau a autorizațiilor de construire. Pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție, însoțite de zgomot, în încăperile de blocuri locative înainte de ora 08.00 și încheierea lor după ora 18.00, precum și afișarea în blocurile locative, în afara spațiilor destinate pentru publicitate, a diverselor informații vor fi aplicate amenzi de pînă la 100 de unități convenționale.

Proiectul urmează a fi aprobate de plenul Parlamentului.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

apartament , reconstrucţie , sancţiuni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
549 locuitori

Regina Maria este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lugovoe și Regina Maria. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 549 de oameni. Satul Regina Maria a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.