22 decembrie 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 3613
Primăriile vor primi bani pentru reparaţia drumurilor
22 decembrie 2016, 12:35 Realitatea moldovenească views 3613

Primăriile vor primi bani pentru reparaţia drumurilor

Din 2017, primăriile vor primi bani pentru întreținerea drumurilor locale.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect care prevede un nou mecanism de distribuire a banilor din Fondul Rutier. Aproape 400 de milioane de lei, adică jumătate din banii achitați pentru taxa de drum, vor fi distribuite autorităților locale de nivelul întîi.

Documentul aprobat de Guvern are drept scop descentralizarea, depolitizarea și transparența utilizării banilor din Fondul Rutier. Chiar dacă reparația drumurilor locale este atribuția primăriilor, de cele mai multe ori, autoritățile locale se plîng că nu au bani.

"Se repartizează după numărul de locuitori. Cam la un locuitor din localitate îi revine peste o sută de lei. Dacă localității îi revine 500.000, eu cred că ușor primarul mai poate atrage și cetățeni și alte fonduri pentru a obține bani pentru un proiect mult mai serios decât ceea ce primesc ei astăzi", a menţionat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Hotărîrea Guvernului a fost apreciată și de către reprezentanții Congresului Autorităților Locale.

"Noi susținem formula aceasta pe care a propus-o ministerul Transporturilor. Nu există niciun risc pentru utilizarea în alte scopuri", a afirmat directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Autoritățile publice locale au insistat de mai multe ori pe aprobarea acestui proiect.

În 2016, fondul rutier a fost de peste un miliard de lei.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

drum , primaria , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
594 locuitori

Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.