21 ianuarie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5722
În Moldova va apărea o specialitate medicală nouă
21 ianuarie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5722

În Moldova va apărea o specialitate medicală nouă

În Republica Moldova va apărea o specialitate medicală nouă – optometria. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" a câștigat un proiect în acest sens. Astfel, specialitatea va fi studiată din anul univeristar 2017-2018, în cadrul Facultății de Medicină Generală. Șefa Catedrei de Oftalmologie a USMF, Ala Paduca, a declarat pentru IPN că acest proiect este finanțat de Guvernul Norvegiei și presupune studii de patru ani.

Optometristul este specialistul care, pe lângă faptul că poate confecționa ochelari, mai are capacitatea de a examina pacientul din punct de vedere oftalmologic, de a prescrie ochelari, lentilele de contact, de a face screeningul pacientului. Însă, optometriștii nu vor putea prescrie tratament pacienților oftalmologici, ei vor scrie doar îndreptare mai departe către medicul oftalmolog.

Ala Paduca a menționat că în cadrul proiectului vor fi efectuate schimburi de experiență între studenții și profesorii din Republica Moldova și Norvegia. „Pentru început, profesorii moldoveni vor merge în Norvegia la instruire, după care vor preda noua specialitate în cadrul universității. Proiectul mai prevede că în anul întâi și anul trei de studii, studenții moldoveni vor merge pentru a face câte două săptămâni de practică în Norvegia", a spus șefa Catedrei de Oftalmologie.

Având în vedere că în unele raioane nu există niciun oftalmolog de ani de zile, instruirea optometriștilor este o noutate foarte bună. Optometriștii vor putea înlocui oftalmologii la nivel primar. Este o necesitate destul de mare. Acolo unde nu sunt oftalmologi, se poate foarte ușor de-i suplinit cu optometriștii, a spus Ala Paduca.

În primul an de studii, 2017-2018, va fi formată o grupă de 12-15 studenți. După încheierea studiilor, absolvenții vor primi o diplomă conformă cerințelor europene.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

specialitate , universitatea , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.