02 februarie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 2573
Președintele propune instituirea „Zilei Statalității Moldovei”
02 februarie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 2573

Președintele propune instituirea „Zilei Statalității Moldovei”

Șeful statului propune instituirea unei noi sărbători oficiale în ziua de 2 februarie, care să fie denumită Ziua Statalității Țării Moldovei.

Totodată, Igor Dodon înaintează inițiativa aprobării prin lege a drapelului istoric al Țării Moldovei. Vin cu o propunere către societatea civilă și mediul academic să examineze posibilitatea ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale. Denumirea o putem gîndi împreună: o variantă ar fi «Ziua Statalității Țării Moldovei». Propun să examinăm și posibilitatea aprobării prin lege a drapelului roșu cu cap de bour. Aceste inițiative vor fi discutate cu societatea", a declarat Dodon.

Demnitarul a mai propus ca, anual, în ziua de 2 februarie, persoanele notorii care au contribuit la consolidarea statalității și dezvoltarea țării să fie decorate de Președinție cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul".

„Data de 2 februarie 1365 este data cînd în premieră statalitatea Țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică care pînă în prezent a fost mai puțin menționată. Noi considerăm că este un eveniment istoric important și trebuie să-l ținem minte, toți cei care ținem la istoria țării noastre. Această dată istorică a fost încrustată și de activitatea unei personalități istorice – Bogdan Întemeietorul", a spus Dodon.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , președinte , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
609 locuitori

Brătuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Brătuşeni, raionul Edineţ. Satul Brătuşenii Noi este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 16 km de Edineţ şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 609 oameni. Localitatea a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.