29 martie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 76501
Veste bună pentru moldovenii care au avut economii la bancă în anii sovietici
29 martie 2017, 12:10 Realitatea moldovenească views 76501

Veste bună pentru moldovenii care au avut economii la bancă în anii sovietici

Guvernul extinde lista persoanelor care trebuie să-și ridice banii depuși la Banca de Economii în perioada sovietică.

Guvernul Republicii Moldova are pe masa de lucru un proiect de hotărîre, al cărui autor este Ministerul Finanțelor, și care prevede extinderea listei persoanelor care vor primi sumele indexate, depuse la Banca de Economii pînă în anul 1991.

Proiectul de hotărîre a fost elaborat în vederea executării prevederilor Legii privind indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor în Banca de Economii, potrivit cărora Guvernul urmează să precizeze anual, în funcție de sumele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare, categoriile de cetățeni ale căror depuneri vor fi indexate.

În Legea bugetului de stat pe anul 2017, pentru compensarea pierderilor pentru depunerile băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii sînt prevăzute 40 de milioane de lei.

Conform deciziei Comisiei centrale pentru indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor, au fost stabilite preliminar categoriile de vîrstă ale deponenţilor Băncii de Economii născuţi în anii 1935-1936 pentru a fi incluși în lista beneficiarilor de indexare în anul 2017.

"Decizia Comisiei centrale reiese din statistica achitării sumelor indexate în perioada anilor 2003-2015 și suma alocată în acest scop în legea bugetului de stat pe anul în curs", susține autorul proiectului.

Executivul a decis unde pot ridica cetăţenii sumele indexate de la BEM Anul trecut, beneficiari de indexare au fost deponenţii născuţi pînă în anul 1991 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente primei etape şi deponenţii născuţi pînă în anul 1934 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

Plata sumei indexate a început în anul 2003. În anul 2017 se vor achita sumele indexate aferente etapei a doua, precum şi sumele neridicate de către beneficiarii de indexare în anii precedenți. Plata sumelor indexate vor fi efectuate prin intermediul Întreprinderii de Stat "Poșta Moldovei".

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

banca , bani , URSS

Comentarii

 (1)
  • #1 iulia Răspunde Citează selecţia
    Если вкладчик умер, эти индексации переходят по наследству их детям, которые тоже уже пенсионеры? Спасибо за ответ.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
1239 locuitori

Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de  10 km de oraşul Edineţ şi la  210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.