01 aprilie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5089
Ostalep: Bruxelles-ul decide cum vom alege Parlamentul
01 aprilie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5089

Ostalep: Bruxelles-ul decide cum vom alege Parlamentul

Soarta proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral se decide la Bruxelles.

Din cele două scenarii care presupun instituirea sistemului votului uninominal sau mixt cu reducerea numerică a parlamentului pînă la 71 de deputaţi, autorităţile, sub presiunea oficialităţilor de la Bruxelles, vor alege ultima variantă. Aceasta e opinia directorului Institutului de studii diplomatice, politice şi securitate Valeriu Ostalep, fost viceministru de externe, citat de NOI.md.

Încă pînă la înaintarea de către preşedintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, a inițiativei privind trecerea la sistemul electoral uninominal, în culoarele structurilor oficiale de la Bruxelles, în opinia expertului, deja se discutau două variante posibile. „Decizia va fi adoptată numai după ce Bruxellesul va aproba aceasta. Ca bază, este posibil să se ia a doua opțiune (introducerea sistemului mixt cu reducerea numărului de deputaţi – n.red.), iar proiectul de lege privind sistemul uninominal a fost lansat pentru a agita societatea şi a o pregăti de schimbarea sistemului electoral", se arată convins Valeriu Ostalep.

El a presupus că autorităţile vor prezenta decizia privind introducerea sistemului electoral mixt ca o favoare. „Aceasta va arăta ca o mare concesie din partea autorităților în dialogul lor cu oponenţii politici şi societatea civilă. Opoziţia, la rîndul său, va anunţa despre realizarea sa în vederea neadmiterii introducerii în Moldova a sistemului uninominal. Cred că jocurile cu modificarea sistemului electoral vor dura pînă la sfîrşitul primăverii – începutul verii: democraţii au nevoie ca toate modificările să fie introduse în cadrul actualei sesiuni. Nu cred că ei vor risca să tergiverseze această chestiune pînă la toamnă", a conchis fostul viceministru.

Despre intenţia de modifica sistemul electoral a anunţat pe 6 martie Vlad Plahotniuc. El a nominalizat drept unul dintre avantajele votului uninominal posibilitatea Moldovei de a delega în Parlament reprezentanţii localităţilor sale. În cazul în care ei nu vor îndreptăţi încrederea, cetăţenii vor avea posibilitatea de a-şi revoca delegatul.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.