26 aprilie 2017, 12:41 Realitatea moldovenească views 4886
Peste 40% din moldoveni trăiesc cu mai puțin de 5 dolari/zi
26 aprilie 2017, 12:41 Realitatea moldovenească views 4886

Peste 40% din moldoveni trăiesc cu mai puțin de 5 dolari/zi

Managerul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer menționează într-un articol publicat pe blogul instituției internaționale, că eforturile autorităților din R. Moldova trebuie concentrate pentru a asigura capacitatea sectorului privat de a crea locuri de muncă. Acest lucru poate fi realizat doar dacă sectorul privat se simte protejat de corupție și poate identifica lucrători cu competențele necesare.

După o pauză de doi ani, Banca Mondială a oferit Republicii Moldova suportul bugetar atât de necesar în noiembrie 2016. Această plată de 45 milioane de dolari SUA a reflectat încrederea noastră, că Guvernul și Banca Națională gestionau, într-un final, circumstanțele care au determinat, prin intermediul unei fraude scandaloase, pierderea a unei optimi din venitul anual al Republicii Moldova, a scris Alex Kremer pe blogul site-ului Băncii Mondiale.

Totuși, asistența oferită Republicii Moldova pentru stabilizarea crizei economice reprezintă doar debutul creșterii economiei și al îmbunătățirii vieții oamenilor. Deci, unde ar trebui să fie concentrate acum eforturile?

Răspunsul este următorul: Moldova trebuie să asigure capacitatea sectorului privat de a crea locuri de muncă - fapt ce poate fi realizat doar dacă sectorul privat se simte protejat de corupție și poate identifica lucrători cu competențele necesare.

Știu că este greu pentru mulți moldoveni să creadă, dar țara lor are o performanță excepțională în raport cu reducerea sărăciei. În 2007, una din patru persoane în Moldova nu dispunea de venituri suficiente pentru asigurarea necesităților minime. Însă, până în 2014, statisticile constatau o reducere a cifrei respective, până la mai puțin de o persoană din nouă.

Totuși, ceea ce determină caracterul neobișnuit al Moldovei este, că reducerea sărăciei nu a fost determinată de locurile de muncă - dar de remitențe și pensii. În majoritatea țărilor, două treimi din reducerea sărăciei provine din locuri de muncă mai bine plătite acasă, dar aceasta nu a fost situația Republicii Moldova.

Problema este, că 41 la sută din populație continuă să-și ducă existența cu mai puțin de 5 dolari SUA zilnic, iar forțele care au redus sărăcia în trecut sunt pe cale de dispariție. Remitențele încetinesc odată cu stagnarea economiei Rusiei, în timp ce mai puțini migranți noi părăsesc Moldova și legăturile migranților vechi cu familiile rămase acasă sunt mai slabe. Suplimentar, pensiile nu pot fi majorate deoarece Guvernul trebuie să țină cheltuielile sub control.

Moldova are nevoie de locuri de muncă - mai multe și mai calitative! Dar aceasta nu înseamnă locuri de muncă în sectorul întreprinderilor de stat, care este exagerat și ineficient și care generează pentru Moldova costuri de circa 4,6 miliarde de lei anual, sub formă de ajutoare de stat și pierderi comerciale. Aceasta înseamnă locuri de muncă în sectorul privat.

Atunci, de ce companiile private nu creează locuri de muncă? Această întrebare este inclusă într-un studiu realizat anual. În acest an, am obținut răspunsuri mixte ...

Partea bună: în prezent, companiile dedică de două ori mai puțin timp pentru a se conforma cerințelor birocratice față de 2005, în mare parte, aparent, datorită moratoriului asupra controlului de stat și digitizării declarațiilor fiscale. De asemenea, creșterea de 24 la sută a exporturilor din acest an ar putea fi atribuită parțial îmbunătățirii procedurilor vamale.

Partea rea: Companiile continuă să fie de două ori mai susceptibile de a constata înrăutățirea situației decât îmbunătățirea acesteia. Ele sunt de părerea, că instituțiile publice nu aplică regulile în mod egal. De exemplu, doar 6 la sută din companii au încredere în sistemul judecătoresc.

Prin urmare, se conturează un mesaj clar: este timpul să avansăm dincolo de schimbarea regulilor, în direcția modificării comportamentului instituțional. Experiența internațională denotă, că restructurarea instituțiilor guvernamentale este o parte a soluției. Însă, vorbim și despre conducere prin exemplu și pedepsirea practicilor corupte.

Cum putem ajuta? Banca Mondială va investi în retehnologizarea și computerizarea serviciilor publice pentru cetățeni, colectarea impozitelor și taxelor, cadastrul funciar și evaluarea terenurilor. Vom folosi suportul bugetar pentru a stimula și recompensa acțiuni precum supravegherea robustă a sistemului bancar, eliminarea scutirilor fiscale discutabile, contabilizarea adecvată în întreprinderile publice și declararea activelor oficialilor. Rămâne valabil și astăzi enunțul nostru din 2015: Moldova merită o "economie curată"!

Lipsa competențelor necesare constituie o altă problemă majoră pentru Moldova.

În studiul nostru, companiile din Moldova au clasat carența de competențe ca fiind a treia prioritate în lista lor, după necesitatea abordării corupției și a instabilității politice. În regiunea Europa și Asia Centrală, doar România și Republica Kîrgîză prezintă o pondere mai mare de companii, care raportează lipsă de competențe.

Pe de o parte, Moldova are mii de absolvenți universitari, care nu-și pot folosi diplomele și sunt în căutarea unor locuri de muncă mai bune. Pe de altă parte, companiile nu pot identifica lucrători cu competențele necesare. Un investitor mi-a spus doar câteva săptămâni în urmă, că a trebuit să aducă electricieni calificați din Ucraina și Turcia!

Acesta este un alt mesaj puternic: să ajutăm Moldova să dispună de competențe adecvate - și nu doar oricare competențe, dar cele solicitate și plătite de către sectorul privat. Da, este o provocare imensă și, să fim sinceri, suntem abia la începutul unui lung parcurs.

Cred că am putea adopta următoarea mantră pentru Moldova: O economie curată, servicii moderne și competențe pentru locuri de muncă!

Reprezentanții Băncii Mondiale menționează că doresc să afle opinia cetățenilor privind modul în care Instituția internațională pe care o reprezintă poate ajuta Moldova și populația țării.

Persoanele interesate pot completa un chestionar on-line.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

bani , viata , moldovenii , dolarul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
919 locuitori

Ratuş este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Noi, Zăicani, Zăicanii Noi, Ratuş și Mîndra. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 79 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 919 oameni. Satul Ratuș a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.