10 iunie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 5388
Construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău a fost declarată utilitate publică de interes național
10 iunie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 5388

Construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău a fost declarată utilitate publică de interes național

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au fost declarate utilități publice de interes național. O lege ce prevede exproprierea unor terenuri care vor fi traversate de gazoduct și despăgubirea proprietarilor, a fost adoptată ieri de Legislativ, notează MOLDPRES.

Proiectul a fost votat în lectură finală de către 64 de deputaţi. Actul prevede că gazoductul, care va avea o lungime de circa 120 kilometri și prin care Chișinăul va primi gaze din România, va trece prin mai multe localități, inclusiv Rădenii Vechi, Todirești, Pîrlița (raionul Ungheni), Tuzara, Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova, Călărași. De asemenea, conducta va trece și prin extravilanul comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și Ghidighici (municipiul Chișinău).

Potrivit documentului, costul de achiziție a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați de lucrările de construcție sînt estimate la 600 mii de euro. Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni – Chișinău, care reprezintă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din R. Moldova", vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi finalizate pînă la finele anului viitor.

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții au acordat Republicii Moldova împrumuturi în sumă de 41 milioane de euro.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

gazoduct , Ungheni , Chisinau , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.