23 iunie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 4714
Militarii nu vor plăti contribuții de asigurări sociale din plățile cu caracter compensator
23 iunie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 4714

Militarii nu vor plăti contribuții de asigurări sociale din plățile cu caracter compensator

Militarilor nu li se vor percepe contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii din plățile specifice activității de muncă, dar care au caracter compensator. Modificarea a fost votată în lectură finală în ședința de Parlament din 22 iunie, transmite IPN.

Astfel, nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii (inclusiv contribuția individuală de 6%) din indemnizația unică acordată militarilor încadrați în serviciul militar pe bază de contract, în caz de transferare la alt loc permanent pentru satisfacerea serviciului, care necesită mutarea într-o altă localitate. Nu se percep contribuții nici din solda bănească acordată militarilor în termen, elevilor instituțiilor de învățământ militar etc.

Precizările vin în contextul modificărilor operate la legislație, conform cărora de la 1 ianuarie 2017 a fost instituită obligativitatea asigurării sociale pentru militarii care îndeplinesc serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar. Ca urmare, angajatorii acestor categorii de asiguraţi calculează şi virează contribuţia datorată de angajator conform tarifului de 23% şi 6% – contribuţia individuală la salariul calculat şi alte recompense şi, respectiv, se atribuie la categoriile de plătitori şi asiguraţi.

Prin același proiect, s-a aprobat ca persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul vor achita contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în mărimea unei taxe fixe, care acordă dreptul la pensie minimă şi ajutor de deces.

Sursa: bani.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.