17 iulie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 6313
Un nou punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inaugurat
17 iulie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 6313

Un nou punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inaugurat

Premierul Pavel Filip şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au participat la ceremonia de inaugurare a punctului comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene "Pervomaisc-Cuciurgan".

Începând de astăzi, va exista un singur filtru de control, în loc de două, cum sunt la cele mai multe vămi din Moldova.

Premierul Pavel Filip a mulţimit partenerilor europeni pentru suportul acordat în realizarea acestui proiect.

"Am discutat şi modul cum va fi organizat acest control comun în acest punct de trecere a frontierei în contextul realizării înţelegerilor conveninte între Republica moldova şi Ucraina, a Acordului inter-guvernamental privind organizarea controlului comun din martie 1997 şi a protocolului interdepartamental din noiembrie 2015. Profit de această ocazie pentru a mulţumi partenerilor europeni, pentru că simţim suportul lor permanent şi acest proiect este realizat şi cu suportul Uniunii Europene", a declarat premierul Pavel Filip.

Totodată, şeful Executivului de la Chişinău a declarat că acest punct de trecere comun vine în interesul şi confortul cetăţenilor şi agenţilor economici din stânga Nistrului şi nu o blocadă aşa cum susţine presupuşii lideri de la Tiraspol.

"Organizarea controlului în comun la acest punct de trecere al frontierei Cuciurgan - Pervomaisc, şi în perspectivă la alte puncte de trecere, este din punctul meu de vedere o demostraţie materială a bunelor şi prietenoaselor relaţii dintre Republica Moldova şi Ucraina.

Noi facem o diferenţă foarte clară între aşa-numiţii lideri din regiunea transnistreană şi cetăţenii noştri care trăiesc în această regiune. De aceea, acest punct de trece comun în primul rând vine în interesul şi confortul cetăţenilor din această regiune şi în interesul agenţilor economici. Agenţii economici nu vor mai fi nevoiţi să meargă la alte puncte vamale ca să-şi conformeze documentele de export şi import, dar vor avea ocazia să facă acest lucru nemijlocit aici.

Este foarte important, luând în consideraţie că 70% din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană aveau loc prin acest punct.

Sună bizar speculaţiile că ar avea loc o blocadă a regiunii transnistrene, declaraţii făcute de liderii din Transnistria. Ele nu corespund adevărului. Dimpotrivă, vă dau o cifră pentru că exporturile în Ucraina din regiunea transnistreană, doar pe parcursul anului trecut au crescut cu 10 milioane de dolari.

Despre care blocadă este vorba, dacă 60% din mărfurile exportate din această regiune ţintesc piaţa UE. De aceea, acest eveniment nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar este pe placul cetăţenilor care locuiesc aici", a spus Filip.

Proiectul a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene. Scopul acestuia este de a moderniza managementul frontierelor şi are la bază cele mai bune practici europene.

În prezent, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene este efectuat la patru vămi, printre care "Giurgiulești – Reni" și "Criva - Mămăliga".

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.