26 iulie 2017, 14:45 Realitatea moldovenească views 2035
Marea majoritate a cîntarelor din pieţe sunt neconforme
26 iulie 2017, 14:45 Realitatea moldovenească views 2035

Marea majoritate a cîntarelor din pieţe sunt neconforme

În pieţele din ţară multe dintre mijloacele de măsurare nu sunt verificate metrologic şi nu sunt introduse în registrul de stat.

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Grigore Caţer, a declarat într-o conferinţă de presă că în urma vizitelor efectuate recent în mai multe pieţe din ţară inspectorii au constatat că din cele 902 mijloace de măsurare puse în utilizare doar 46% erau conforme, iar 54% erau neadecvate, ilegale sau neverificate metrologic, transmite PIN.

Inspectorii nu au retras cîntarele neconforme pe motiv că au efectuat doar vizite, nu şi controale. Scopul acțiunii a fost de a informa comercianţii şi consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Însă, după circa o lună şi jumătate, cînd vizitele de conformare şi informare vor lua sfîrşit, inspectorii vor purcede la controale, iar agenţii economici care nu se vor conforma riscă amenzi de la 120 la 180 de unităţi convenţionale, iar amenzile se vor dubla în cazul abaterilor repetate.

Potrivit lui Grigore Caţer, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor îşi propune o nouă abordare în raport cu agenţii economici şi consumatorii, axată pe consiliere, informare şi formare, cu mai puţin pe funcţii de control.

Grigore Caţer a subliniat că administratorii de pieţe şi comercianţii au fost informaţi despre toate încălcările depistate şi le-a fost oferit suportul consultativ pentru a se conforma cerinţelor legale.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

piata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.