05 septembrie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5086
Consiliul Suprem de Securitate fără spicher și premier
05 septembrie 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5086

Consiliul Suprem de Securitate fără spicher și premier

Victor Surugiu

Eșecul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de săptămîna trecută s-a transformat într-o nouă confruntare dintre președinție pe de o parte, și Parlament și Guvern pe de alta.

Spicherul și premierul nu au fost de acord cu agenda ședinței CSS și au refuzat să vină la Președinție, iar exemplul lor a fost urmat și de alți reprezentanți ai structurilor de stat. Drept răspuns la aceste acțiuni, Igor Dodon a declarat că va revizui componența Consiliului în cazul în care funcționarii vor refuza în continuare să participe la activitatea lui.

Poate oare șeful statului să-i excludă din CSS pe premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu? Legislația națională și practica aplicării acesteia de către președinții anteriori vorbesc despre faptul că asemenea scenariu este foarte posibil.

Consilierii în locul miniștrilor și liderilor politici

Noua componență a CSS, care activează pe lîngă șeful statului în calitate de organ consultativ, a fost aprobată de Igor Dodon în luna martie curent. Consiliul de Securitate este chemat să analizeze activitatea ministerelor și departamentelor în domeniul asigurării securității de stat și să elaboreze recomandări pentru președinte în domeniul politicii interne și externe. Pe ordinea de zi, în special, sînt incluse probleme ce țin de securitatea socială, energetică, economică, informațională, alimentară, ecologică.

În calitate de președinte al CSS figurează însuși șeful statului, care este și comandantul suprem al Forțelor Armate ale Moldovei. Secretarul general al Aparatului președintelui, Ruslan Flocea, este chemat să acorde susținere Consiliului. În componența CSS au intrat și consilierii șefului statului Vasili Șova (în domeniul reintegrării), Maxim Lebedinschi (în domeniul juridic și relațiilor instituționale, reprezentantul președintelui pentru relații cu Parlamentul și Guvernul).

Candu și Filip boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate

Secretarul CSS este consilierul președintelui în probleme de securitate și securitate națională Artur Gumeniuc, care a intrat în funcție în ajunul formării noii componențe a Consiliului. El se subordonează direct șefului statului, conduce activitatea Serviciului CSS, elaborează împreună cu alte organe decrete prezidențiale de profil, pregătește pentru președinte propuneri și materiale privind securitatea națională.

Guvernul în Consiliul de Securitate este reprezentat de premierul Pavel Filip și ministrul de interne, Alexandru Jizdan, Parlamentul – de spicherul Andrian Candu și președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan. Organele de drept sînt reprezentate de directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, și procurorul general, Eduard Harunjen. Împreună cu ministrul de interne, aceștia trebuie să-l informeze pe președinte despre problemele asigurării ordinii publice, luptei împotriva criminalității și anchetei dosarelor penale de rezonanță.

Deoarece în domeniul de activitate al CSS intră și menținerea stabilității în sectorul financiar-bancar, din acesta face parte guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. La sfîrșitul lunii mai, în componența Consiliului Suprem de Securitate a fost inclus bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Dacă e să comparăm actualul CSS cu cel anterior, creat în ianuarie 2016 de Nicolae Timofti, atunci numărul membrilor s-a redus de la 18 la 14 persoane. În acest organ nu au intrat trei vicepremieri, inclusiv ministrul economiei și cel de externe, precum și directorul Centrului Național Anticorupție, miniștrii finanțelor și al apărării, președintele Academiei de Științe a RM, președinții fracțiunilor parlamentare ale PL și PDM. Locurile eliberate în CSS au fost ocupate de consilierii președintelui și bașcanul Găgăuziei.

Continuarea aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

securitate , prim-ministru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.