23 octombrie 2017, 10:25 Realitatea moldovenească views 6827
Amenzi usturătoare pentru moldovenii care dau foc la frunze
23 octombrie 2017, 10:25 Realitatea moldovenească views 6827

Amenzi usturătoare pentru moldovenii care dau foc la frunze

Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi sau să provoace incendii, mulţi moldoveni nu renunţă la obiceiul de a arde resturile vegetale. Acest mod de a face "curăţenie", este mai des folosit toamna, cînd cad frunzele de pe copaci. Astfel, cei de la Inspectoratul Ecologic de Stat au dispus verificarea cazurilor de acest gen.

Potrivit ecologiştilor, în timpul arderii frunzelor se elimină un fum toxic, care dăunează mediului, dar şi pot provoca boli ale căilor respiratorii sau alergii. Specialiştii vin cu un şir de recomandări de alternativă pentru înlăturarea resturilor vegetale.

"Frunzele căzute, ramurile bolnave care se înlătură, copacii bolnavi care se înlătură, pot fi cu uşurinţă predate companiilor care produc brichete, pileţi. Cineva le pune în grămezi şi lasă pentru iarnă să se discompună", a menţionat Nelian Căpăţînă, şef direcţie, Inspectoratul Ecologic.

Angajaţii Inspectoratului Ecologic împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale vor efectua controale. Cei care vor da foc la frunze, vor primi amenzi.

"Arderea frunzelor daunează nu numai asupra sănătăţii, dar şi asupra bugetului unei familii. Amenda pentru arderea frunzelor pentru persoanele fizice este de la 600 până la 1200 de lei. Pentru persoanele juridice - de la 4.500 până la 9.000 de lei. Avem poluarea a aerului pe care noi tot o suportăm", a declarat Nelian Căpăţână.

Potrivit datelor Inspectoratului Ecologic de Stat, în 2015 au fost întocmite aproximativ 5.500 de procese verbale pentru arderea deşeurilor, iar suma amenzilor aplicate în acest caz a ajuns la 2,9 milioane de lei. În 2016 numărul proceselor verbale a fost de circa 3.000, suma amenzilor fiind de 1,7 milioane de lei. Anual, din numărul total al amenzilor pentru arderea deşeurilor, 30 la sută din ele au fost aplicate pentru arderea frunzelor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

amenda , foc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1736
Populația:
1075 locuitori

Plopi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Plopi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Populaţia satului Plopi alcătuia 1075 de oameni în anul 2012. Satul Plopi a fost menționat documentar în anul 1736.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.