20 noiembrie 2017, 16:51 Realitatea moldovenească views 53575
Ce roade s-au strîns de pe meleagurile Moldovei în 2017 (Video)
20 noiembrie 2017, 16:51 Realitatea moldovenească views 53575

Ce roade s-au strîns de pe meleagurile Moldovei în 2017 (Video)

În pofida intemperiilor din luna aprilie, anul agricol 2016-2017 a fost unul bun. Cel puțin asta susține Minsiterul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MDRM), care a prezentat astăzi rezultatele anului agricol curent.

Deși în anul curent au fost reduse suprafețele agricole din Republica Moldova, autoritățile spun că s-a obținut o roadă destul de bună. Anul agricol a început cu o toamnă secetoasă, însă a continuat cu o iarnă foarte umedă, fapt ce a creat condiții favorabile pentru culturile agricole.

„În comparație cu ultimii 6-7 ani, natura ne-a ajutat să depășim insuficiența de umeditate. Am avut o saturație de umeditate de 120-140%", spune secreetarul de stat al MDRM, Iurie Ușurelu.

După iarna umedă am avut intemperiile din aprilie, iar cel mai mult au suferit culturile horticole, în special prunul și unele plantații de cireș.

Totuși, per total, anul agricol 2016-2017 este unul bun, spun autoritățile, iar acest lucru a fost asigurat, în mare parte de nivelul sporit al implementării tehnologiilor din domeniul agro-industrial. În pofida calamităților naturale, am obținut roade destul de favorabile și așteptate.

Autoritățile recunosc că la un moment dat își făceau griji că nu vor putea asigura țara cu grâu și pâine, însă că productivitatea medie la un hectar s-a dovedit a fi chiar în creștere cu 0,77 tone față de 2016. Astfel, în anul curent a fost recoltată o roadă de 1,17 milioane de tone de grîu de pe cele 303 mii ha.

Din întreaga cantitate, circa 370 de mii de tone vor merge la pîine, iar restul pentru export și rezervele pentru însămânțarea grîului pentru anul viitor.

În același timp, anul acesta s-a recoltat o cantitate de 248 de mii de tone de orz pe o suprafață de 73 de mii de ha.

De pe 299 mii ha de prorumb s-au recoltat deja 271 mii ha, iar restul urmează a fi recoltate în următoarea săptămînă. Pe țară se prognozează o roadă de 1,1 milioane de tone de porumb boabe.

Deși în acest an au fost micșorate suprafețele de mazăre, roada este la nivelul anului 2015 – 51 de mii de tone. La soia am obținut o roadă mai bună, de circa 57 mii de tone, la floarea soarelui – 51 de mii de tone, la rapița – 74 mii de tone, la sfecla de zahăr – 657 de mii de tone, iar la tutun- 3,9 mii tone.

Autoritățile au menționat că în acest an vom avea suficient zahăr, inclusiv pentru export.

Ce ține de fructe și legume, deși prunul și cireșul a avut de suferit, Ministerul Agriculturii menționează că a fost obținut un volum mai mare de fructe față de anul trecut.

Anul acesta am avut o recoltă de 608 de mii de tone de fructe, față de 595 de mii de tone în anul 2016. Cea mai mare recoltă de sămânțoase îi revine mărului, care ocupă circa 70% din volumul total de fructe. Nuciferele au fost recoltate într-un volum de 11 mii de tone de fructe, ar baciferelor – 10 mii de tone de furcte.

În 2017 am avut o recoltă de 760 de mii de tone de legume.

Sursa: bani.md

Cuvinte cheie:

recoltă , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.