04 ianuarie 2018, 11:25 Realitatea moldovenească views 8758
Expansiunea străină pe piața terenurilor agricole
04 ianuarie 2018, 11:25 Realitatea moldovenească views 8758

Expansiunea străină pe piața terenurilor agricole

Victor Surugiu

Deși, conform legii, vînzarea terenurilor agricole străinilor în Moldova este interzisă, pe piața terenurilor agricole poate fi se observată o adevărată expansiune străină.

Pămîntul moldovenesc este un activ atractiv, fiind cumpărat masiv de către companii străine, dar și de către cetățeni străini. În ciuda tendinței crescînde a cererii externe, nimeni nu poate numi cifre exacte, deoarece nu se ocupă nimeni serios de analiza tranzacțiilor pe piața funciară a țării. Mulți vorbesc despre faptul că acest proces trebuie legalizat. Cu toate acestea, experții avertizează că anularea interdicțiilor poate duce la cele mai serioase consecințe, pînă la influențarea perspectivelor de dezvoltare a țării.

În plus, vorbim despre leagănul culturii tradiționale moldovenești, a cărui păstrare este posibilă numai dacă există restricții în legea privind achiziționarea în proporții mari a terenurilor de către străini și admiterea ca aceștia să dețină în proprietate terenuri agricole situate în comunele și satele noastre.

În Moldova înflorește piața imobiliară "neagră"

Străinii au manifestat întotdeauna un mare interes față de terenurile moldovenești, ceea ce se explică, mai ales, prin fertilitatea ridicată și accesibilitatea prețurilor. Legea însă, ca și în multe alte țări, conține restricții stricte pentru cumpărătorii străini. Acestea sînt necesare pentru a împiedica speculațiile cu terenurile și consolidarea proprietății în mîinile marilor grupuri financiare, dar și pentru a evita alte consecințe grave. În ciuda interdicțiilor legislative, în țara noastră se dezvoltă din plin piața neagră a terenurilor agricole, care le permite străinilor să cumpere prin persoane interpuse cernoziomuri moldovenești.

Recent,în cadrul unui eveniment public, șeful Asociației Investitorilor Străini, președintele Consiliului de administrație al Companiei „Sudzucker Moldova", Alexander Koss, a declarat că, potrivit datelor deținute de el, străinii au cumpărat deja aproximativ 15% din terenurile agricole din Moldova. Asociația propune legalizarea procesului de înstrăinare a terenurilor de pămînt, prin introducerea unor modificări în a doua parte a Legii 6, privind prețul normativ și procedura de vînzare a terenurilor adoptată în anul 1997.

În prezent, această normă spune: „Dreptul de vînzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă aparține statului, persoanelor fizice cetățeni ai Republicii Moldova, precum și persoanelor juridice al căror capital social NU conține investiții străine." Dacă însă străinii sau apatrizii au devenit proprietari ai terenurilor agricole sau ai fondului forestier ca urmare a moștenirii prin lege sau prin testament, ei au dreptul să le înstrăineze numai în favoarea cetățenilor moldoveni.

În plus, restricțiile sînt stipulate în art. 22 din Legea privind investițiile în domeniul antreprenorial, care reglementează regimul proprietăților neimobiliare. În aceasta se stipulează: „Investitorii străini pot dobîndi, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a celor din Fondul forestier, pentru a desfășura activitate de întreprinzător."

Alexander Koss a declarat că aceste interdicții legislative sînt anacronice în condițiile în care în Moldova orice persoană are voie să aibă dublă și chiar triplă cetățenie. În același timp, șeful Asociației Investitorilor Străini nu a acordat, cel mai probabil, atenție faptului că deținătorii a două sau mai multe pașapoarte în Moldova, în majoritatea covîrșitoare a cazurilor, sînt cei care la început dețineau cetățenie moldovenească. Cu alte cuvinte, ei, de regulă, și cu restricțiile actuale, nu au probleme la achiziționarea vreunui teren cu destinație agricolă.

Totodată, Alexander Koss menționează că există multe modalități diferite de a eluda legea pentru acei care își doresc să procure pămînturi. „Prevederea legii prin care străinilor le este interzis să dețină terenuri agricole în proprietate privată este una prostească. Se știe că există multe oportunități pentru cetățenii altor țări de a deveni proprietari de terenuri în Moldova. Conform estimărilor noastre, aproximativ 15% dintre terenurile fertile le aparține deja. În aceste condiții, ar fi logic ca acest proces să fie legalizat", consideră Koss. În opinia lui, legalizarea vînzării de terenuri de pămînt în Republica Moldova străinilor va stimula dezvoltarea civilizată a pieței funciare.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

piata , teren

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.