15 ianuarie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 11349
Ce salariu primesc bărbații și femeile din R. Moldova, care activează în același domeniu
15 ianuarie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 11349

Ce salariu primesc bărbații și femeile din R. Moldova, care activează în același domeniu

În Republica Moldova, salariul bărbaților este mai mare comparativ cu salariul femeilor.

Portrivit datelor statistice, femeile sînt mai puțin plătite în toate domeniile de activitate, iar ponderea acestora este mai mică în toată domeniile, cu excepția învățămîntului, sănătății, activității științifice și finanțelor.

Potrivit Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) şi Platformei pentru Egalitate de Gen,femeile trebuie să muncească cu peste o lună şi jumătate mai mult decît bărbaţii, pentru a ajunge la salariul anual al acestora. Diferenţele salariale se explică prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare la locul de lucru. Studiul arată că femeile acceptă să fie angajate în sectoare mai prost plătite, pe poziţii mai inferioare decît bărbaţii.

Totodată, femeile întrerup mai frecvent şi pe perioade mai îndelungate viaţa profesională. Concomitent, diferenţa salarială poate fi cauzată şi de discriminare directă de către angajator remunerîndu-le mai puţin şi reducîndu-le oportunităţile de promovare în funcţie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

barbați , femei , discriminare , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.