07 martie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 38637
Legea antipropagandă: primele consecințe
07 martie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 38637

Legea antipropagandă: primele consecințe

Victor Surugiu

Lupta contra propagandei străine în spațiul informațional începută în Moldova deja s-a soldat cu un schimb de declarații la nivel politic, o duzină de amenzi aplicate mass-mediei, avertizări privind efectuarea controalelor inopinate și retragerea licențelor în caz de nesupunere.  

Experții consideră că scandaloasa lege a fost adoptată la insistența partenerilor străini ai Moldovei și că e puțin probabil ca ea să atingă scopul propus de autori. Multă lume este nedumerită de criteriile de determinare a acceptabilității conținutului informațional. 

La straja „securității informaționale”

Legea antipropagandă, care prevede un șir de amendamente la Codul audiovizualului, a fost adoptată în două lecturi pe parcursul unei zile. La 12 ianuarie, ea a fost publicată în „Monitorul oficial” și peste o lună a intrat în vigoare. Mass-media națională a avut la dispoziție 30 de zile pentru a-și ajusta activitatea la noile reguli ale audiovizualului. Pînă la 12 aprilie, Guvernul urmează să prezinte propuneri referitoare la alte modificări ale actelor normative în scopul contracarării propagandei. 

În Codul audiovizualului a apărut noțiunea de ”securitate informațională” . Ea presupune „statutul protejat al resurselor informaționale, persoanelor, societății și statului, inclusiv un set de măsuri care să asigure protecția persoanelor, a societății și statului împotriva posibilelor încercări de dezinformare și/sau manipulare a informațiilor din exterior și prevenirea provocărilor mass-mediei îndreptate împotriva Republicii Moldova”.

Noul articol al Codului stipulează că, în scopul asigurării securității informaționale a statului, radiodifuzorilor șidistribuitorilor de programe li se permite să transmită conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic cu anumite restricții. Programele transmise trebuie să fie produse în UE, SUA, Canada, precum și în țările care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. 

Nerespectarea noilor reguli se pedepsește cu amenzi în mărime de pînă la 70 de mii de lei, iar în cazurile repetate – pînă la 100 de mii de lei. Ulterior, „după aplicarea succesivă a sancțiunilor”, este prevăzută retragerea licenței. Conform legii, dosarele privind retragerea licenței de radiodifuzor pot fi examinate în instanță în timp redus. Decizia de interzicere a activității poate intra în vigoare pe parcursul a 40 de zile după inițierea procedurii.

Din grupul statelor europene care nu au aderat la Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră  fac parte cinci țări postsovietice – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia și Rusia. De altfel, printre țările membre ale UE există și țări care nu au semnat sau nu au ratificat Convenția (dar în cazul lor restricțiile nu se aplică ) – Belgia, Danemarca, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Suedia. Astfel, restricțiile afectează doar producțiile media din Rusia, și în măsură mică – conținutul informațional din Belarus, prezent și el în Moldova.

11 amenzi de la CCA 

Majoritatea posturilor de televiziune din Moldova au încetat, din 12 februarie, să retransmită emisiunile de știri și cele analitice din Rusia. Pînă la 9 februarie, difuzorii urmau să prezinte CCA noul concept al complexului de programe, iar distribuitorii de programe – avize privind modificările. Actele au fost prezentate la timp de 51 din 60 de posturi TV și de 53 din 55 de posturi radio. CCA a depistat numeroase încălcări în perfectarea acestora, din care motiv o parte dintre ele au fost returnate pentru a fi definitivate. 

Chiar din prima zi după intrarea în vigoare a Legii, CCA a aplicat 11 amenzi celor care nu au respectat termenul convenit. Cererile de oferire a timpului suplimentar pentru prezentarea actelor au fost respinse. Pedeapsa minimă de 5 mii de lei a fost aplicată posturilor de radio GRT FM și ART FM, precum și celor de televiziune – TV-Găgăuzia, VTV, TV RAIN, ART-TV, Axial TV, Moldova 2, Prut, RTR Moldova și Ren Moldova. Acestora le-a fost oferit un termen nou de prezentare a conceptului de programe – cel tîrziu 15 martie. CCA a anunțat că, începînd cu 12 februarie, va efectua controale inopinate ale activității tuturor companiilor audiovizuale de pe teritoriul țării.

În același timp, cei din Găgăuzia au refuzat să respecte Legea antipropagandă. Anterior intrării ei în vigoare, șefa autonomiei, Irina Vlah, a declarat că aici programele cu conținut informativ-analitic din Rusia vor fi difuzate și în continuare. Posturile TV din autonomie își explică poziția prin faptul că ele activează în baza licențelor eliberate de Comitetul Executiv al Găgăuziei, nu de CCA. La rîndul său, CCA consideră că eliberarea acelor licențe este ilegală și cere ca instanța de judecată să le anuleze și să oblige operatorii să obțină actele necesare în exclusivitate la Chișinău.

Au scăpat de sancțiuni canalele televizate „Mir”, „Mir HD” și „Mir24”, care nu au prezentat la CCA conceptul, deși transmit emisiuni de știri din Rusia. „Mir” în calitate de companie audiovizuală interstatală se bucură de un statut special. Guvernul Moldovei împreună cu alte guverne ale țărilor CSI este cofondatorul ei. Compania a fost creată în baza unui acord interstatal – Acordul șefilor de state-membre CSI, ratificat ulterior de Parlament. Pentru a obliga aceste posturi TV să se supună noii legi, Guvernul trebuie să se retragă din Acord și să nu le mai finanțeze, ceea ce, consideră experții, e puțin probabil. 

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

propaganda , lege , mass-media

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1589 locuitori

Hirova este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hirova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hirova se află la distanţa de 32 km de orașul Călăraşi și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1589 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.