25 aprilie 2018, 14:55 Realitatea moldovenească views 9863
Jdanoc: UE aplică politica neocolonială față de țările fostei URSS
25 aprilie 2018, 14:55 Realitatea moldovenească views 9863

Jdanoc: UE aplică politica neocolonială față de țările fostei URSS

Uniunea Europeană aplică față de țările post-sovietice și Europa de Est o politică pur neocolonială.

Această opinie a fost exprimată de ex-membra Parlamentului European din Letonia, binecunoscuta politiciană letonă și apărătoare a drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă, copreședinta Partidului «Russkii Soiz» al Letoniei,Tatiana Jdanoc, care a vizitat Republica Moldova şi care şi-a expus opinia, vorbind în fața unui public larg format din jurnaliști, politologi, figuri publice, relatează Noi.md.

Unele dintre spusele ei din cadrul întîlnirii au fost citate în programul "Mehanizm deistvia" al Elenei Leviţcaia-Pahomova, de la postul de televiziune NTV-Moldova.

Tatiana Jdanoc consideră că, de fapt, Uniunea Europeană implementează politica pur neocolonială față de țările post-sovietice și Europa de Est, iar prin Acordurile de asociere și cele de liber schimb în aceste ţări este lichidată producția locală, deoarece aceasta în multe cazuri se dovedește a fi necompetitivă cu cele analoage occidentale, dar care, cu toate astea, poate funcționa concomitent.

În plus, fostul deputat european a menționat că după distrugerea producției locale și lichidarea locurilor de muncă în Occident, acestea "storc" forța de muncă care le lipseşte. Iar potrivit diferitelor estimări, încă înainte de expansiunea către Est în țările occidentale ale UE nu ajungeau pînă la 20 de milioane de oameni apţi de muncă.

"Apoi, bineînțeles, se goleşte teritoriul unor astfel de țări din spațiul post-sovietic și Europa de Est și continuă "absorbţia". Aceiași polonezi pleacă în Anglia, iar în locul lor în Polonia vin ucraineni", a spus Tatiana Jdanoc.

Ea a subliniat faptul că Letonia nu are suficiente locuri de muncă în multe domenii, spre exemplu în construcții, cu un salariu minim de 380 de euro, care este de 5 ori mai mic decît la Luxemburg, unde acesta este egal cu 1900 de euro. "Totodată, înțelegeți ce semnifică cifrele și înţelegeţi cum puteți trăi cu 380 de euro sau cu 1900 de euro. Din Ucraina în sectorul de construcții din Letonia sînt activ "absorbiți" lucrătorii. Totodată, se știe că Moldova și Ucraina au primit regim fără vize fără dreptul de a lucra în țările UE ", a menţionat fosta deputată în Parlamentul European.

Tatiana Jdanoc a remarcat cîteva paralele dintre Letonia și Moldova, indicînd în același timp și unele diferențe. De exemplu, în Letonia pentru reprezentanții altor naționalități există conceptul de necetățean și astfel de persoane nu pot lucra în organizaţiile de stat. Ea a remarcat, de asemenea, că rușii au devenit acum un fel de evrei, care înainte de-Al Doilea Război Mondial erau "țapi ispășitori" și erau responsabili pentru tot ceea ce era rău.

"Acum, în Letonia, au fost "create"persoane, care nu au cetățenie și care nu pot lucra în organizaţiile de stat, nici în calitate de funcționari, nici de avocați, nici de notari, nemaivorbind de faptul să lucreze judecători sau procurori. Nici măcar pompieri nu pot lucra. Drept urmare, toți rușii s-au pomenit în sfera privată. În schimb, în Letonia, au început să vorbească de afacerile ruso-evreiești. "Ei bine da, letonii sînt funcţionari, dar există businessul ruso-evreiesc. Rușii și evreii s-au unit demult. Dar Europa a făcut acum pur și simplu din evreii ruși "țapi ispășitori" ai Germaniei naziste, iar apoi ai întregii Europe", a spus Tatiana Jdanoc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

UE , URSS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4240 locuitori

Ermoclia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ermoclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4240 de oameni. Satul Ermoclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.