07 mai 2018, 12:15 Realitatea moldovenească views 8540
Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta
07 mai 2018, 12:15 Realitatea moldovenească views 8540

Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta

Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta. Sînt estimările optimiste ale apicultorilor, care susţin că, deocamdată, vremea este de partea lor.

"Aici uitaţi-vă că este creştere, albina a început să lucreze, ieri însă nu era aşa. "

Albinele lui Gheorghe Manic au început să strîngă miere acum cîteva zile.

"Sper să fie câte 15 kg de miere de la familie", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul speră că fiecare dintre cele 180 de familii îi va aduce în medie cu trei kg de miere mai mult decât anul trecut.

"Anul trecut iarna a fost mai devreme, dar ninsoarea din aprilie a blocat tot. Anul ăsta invers, iarna mai lungă până în martie. În schimb căldurile au dat şi toate florile au înflorit odată şi albinele au început să se dezvolte mai bine", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Apicultorul spune că, în 2017, a pierdut cinci familii din cauza ninsorilor din aprilie. Anul acesta situaţia s-a schimbat în bine.

"Iată uitaţi-vă aici e plin tot. Eu atâtea albine anul trecut nu am avut", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul estimează că preţul unui kilogram de miere va scădea cu 20 de lei şi va fi de aproximativ 90 de lei.

Strîngerea mierii de salcîm va începe în iunie şi, conform calculelor optimiste ale Asociaţiei Apicultorilor, anul acesta ar urma să fie strânse şase mii de tone, cu o mie mai mult decît anul trecut. Însă, pînă atunci, apicultorii ar putea avea parte de situaţii neplăcute.

"Dar datorită faptului că la moment temperatura depăşeşte peste 30 de grade, culesul la salcîm, dacă mai ţine două trei zile temperaturile la acest nivel, salcîmul va fi compromis practic la 50 de procente", a spus preşedintele Asociaţiei Apicultorilor, Ion Maxim.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

mierea , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
843 locuitori

Sărata Nouă este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 843 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.