28 august 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 8308
Moldova va obține în 2018 cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani
28 august 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 8308

Moldova va obține în 2018 cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani

În anul curent, producătorii moldoveni vor obține cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani, conform prognozelor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova „Moldova Fruct".

„Moldova va recolta în anul curent mai mult de 505 mii tone de mere. Vorbim despre cea mai mare recoltă din ultimii 10 ani", a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociației sus-numite.

Potrivit sursei citate, recolta de mere din Moldova va fi de calitate, cu excepția anumitor regiuni din nordul țării, care au fost afectate de grindină.

„Dacă vorbim de prețuri, situația de pe piață este influențată de câțiva factori regionali: dacă anul trecut am exportat mai mult de 10 mii tone de prune în țările UE, care au fost afectate de înghețuri, în anul curent ele au exces de fructe. Dacă vorbim despre piața Federației Ruse - țara parcurge niște fenomene economice: în urma sancțiunilor, rubla se devalorizează, iar puterea de cumpărare scade. În plus, creșterea recoltelor în Rusia încetinește ritmul exporturilor", a menționat Iurie Fală.

Directorul „Moldova Fruct" a menționat că membrii asociației vor depozita o bună parte din recolta de fructe în frigidere și le vor comercializa ulterior, când prețurile vor crește.

Recolte mari de mere sunt prognozate și în țările Uniunii Europene. Europa va înregistra în 2018 o producție de peste 12 mln tone de mere, cu 13% mai mult decît media ultimilor 3 ani. Rusia va obține o recoltă cu 200 mii tone mai mare decât în 2017, iar Ucraina și România vor recolta cu câte 100 mii tone mai mult. În același timp, China va înregistra o scădere cu circa 28%, este specificat într-un comunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

recoltă , mere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1084 locuitori

Chircăieştii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baurci și Chircăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 46 km de orașul Căușeni și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1084 de oameni. Satul Chircăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.