06 septembrie 2018, 10:35 Realitatea moldovenească views 8896
Declarație: Ion Druță are perfectă dreptate atunci cînd îi deosebește pe moldoveni de români (Foto)
06 septembrie 2018, 10:35 Realitatea moldovenească views 8896

Declarație: Ion Druță are perfectă dreptate atunci cînd îi deosebește pe moldoveni de români (Foto)

Pe 3 septembrie curent, în Sala „Gheorghe Cincilei" a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu" a fost vernisată expoziția „Povara bunătății noastre", consacrată ilustrului scriitor moldovean Ion Druță, aflat la ceas aniversar.

Evenimentul a fost organizat de Muzeu în colaborare cu Uniunea Scriitorilor și a adunat un public select. Moderatori au fost Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, și Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu".

După cuvîntul inaugural, rostit de Arcadie Suceveanu, a vorbit Vasile Malanețchi, care a prezentat succint expoziția, constituită din ediții ale operei druțiene, cărți despre scriitor, scrieri inserate în mass-media despre Ion Druță, file din manuscrisele druțiene păstrate în colecțiile Muzeului, cele cîteva portrete în ulei și un bust cu chipul lui Ion Druță, numeroase fotografii, iarăși din colecțiile Muzeului.

În cadrul medalionului literar despre Ion Druță, personalitatea și creația lui, au mai vorbit scriitorii Vladimir Beșleagă, Eugenia David, Ion Ciocanu, Alexandru Burlacu, Emilian Galaicu-Păun, Ana Bantoș, Victoria Fonari, Boris Marian.

Discuția s-a aprins în momentul cînd Ion Ciocanu a încercat să expună cîteva momente critice referitoare nu la opera druțiană, pe care o consideră extrem de valoroasă, ci la unele atitudini patriotice exprimate, de-a lungul ultimelor decenii, de către scriitor. Boris Marian, precum și alți scriitori consideră că Ion Druță are perfectă dreptate cînd îi deosebește pe moldoveni de români.

Moștenirea cultural-literară pe care o lasă pentru posteritate Ion Druță este una deosebit de valoroasă. Beneficiari sîntem noi, cu toții, lucru pentru care îi suntem recunoscători.

Iată mai jos cîteva imagini surprinse de artistul fotograf Nicolae Răileanu.

Expoziția „Povara bunătății noastre: Ion Druță la 90 de ani" poate fi vizitată zilnic, cu excepția weekendului, între orele 10.00 și 17.00, pe adresa: str. 31 august 1989, nr. 98, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu", Casa Scriitorilor, et. II, Sala „Gheorghe Cincilei". Intrarea va fi liberă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Druță , moldovenii , declarație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
269 locuitori

Samurza este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Samurza a fost menționat documentar în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.