03 octombrie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 7920
Air Moldova a fost achiziționată de o companie românească
03 octombrie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 7920

Air Moldova a fost achiziționată de o companie românească

Compania moldovenească Air Moldova a fost achiziționată de către compania românească Civil Aviation Group S.R.L., în cadrul unui concurs comercial, anunțat de Agenția Proprietății Publice (APP). Valoarea tranzacției de vînzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite, potrivit unui comunicat al APP.

Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei. Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori, cota cea mai mare fiind deținută de compania cu renume internațional Blue Air.

Agenția Proprietății Publice notează că expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de „necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia". În ultimii ani, rezultatele activității acesteia a fost în declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 milioane de lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 milioane de lei, iar în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 milioane de lei. În primul semestru al anului 2018, datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde de lei.

Întreprinderea de stat Compania Aeriană "Air Moldova" a fost inclusă în Lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării prin Hotărîrea Guvernului din 12 noiembrie 2008. Potrivit Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, aprobată de Guvern în octombrie 2013, pentru a face față concurenței de pe piața internațională, compania Air Moldova urma să fie expusă la privatizare în anul 2015.

Schimbările de pe piața transportului aerian, mediul concurențial deosebit de solicitant, presiunea operatorilor low-cost pe piața de servicii aeriene au afectat simțitor Air Moldova, care nu are la dispoziție resurse suficiente pentru dezvoltarea și modernizarea flotei de aeronave, precizează APP.

Cîștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

Blue Air este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deține 30 de nave de tip Boeing și acoperă 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sînt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.

Conform Strategiei de dezvoltare a companiei Air Moldova, Civil Aviation Group S.R.L. urmează să lanseze șapte rute noi până la finele anului 2019 şi patru rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformînd astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație.

Către anul 2021, flota companiei Air Moldova va număra 14 aeronave, iar numărul de piloți şi echipaje de cabină va crește de la 180 în anul 2018 pînă la 380 angajați - în 2021.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Air Moldova , vînzare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
2253 locuitori

Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.