25 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 3807
Administratorii de conținut în afara legii
25 noiembrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 3807

Administratorii de conținut în afara legii

Din 1 ianuarie,2015 în Republica Moldova  este utilizat un nou clasificator al profesiilor, funcțiilor și ocupațiilor.

Varianta precedentă a documentului fusese elaborată încă în a. 1997 și era depășită, dat fiind că unele profesii au dispărut,  iar dezvoltarea rapidă a progresului tehnico-științific a dus la apariția unui mare număr de titluri și denumiri noi ale funcțiilor și ocupațiilor. Dar chiar dacă o treime din clasificator  a fost actualizată, și azi există numeroase  reclamații privind imperfecțiunea lui și  procesul dificil de completare . 

Unele profesii sînt importante, altele – nu-s necesare

Înainte de intrarea în vigoare a noului Clasificator  al ocupațiilor din RM, demnitarii Ministerului muncii, protecției sociale și familiei pe atunci,  explicau scopul elaborării lui. S-a dovedit, că scopul era ca autoritățile de toate nivelurile, precum și agenții economici, să folosească corect  denumirile profesiilor, dat fiind că existau divergențe în unele denumiri  traduse incorect din limba rusă. În plus, clasificatorul   este necesar în domeniul ocupării forței de muncă – pentru analizarea și prognozarea indicatorilor; în relațiile de muncă - la soluționarea problemelor apărute, precum și în efectuarea sondajelor și a recensămîntului general al populației.  

Clasificatorul renovat include cca 5800 denumiri de profesii și funcții,  dintre care cam 1750 noi:  merchandiser (reprezentantul unei companii, care are misiunea de a promova marfa acesteia), dezvoltator web, specialist în domeniul businessului electronic, a guvernării electronice , programator-animator, programator de jocuri pe calculator, arhitect de aplicații, apelant al brigăzilor  de locomotive și trenuri, lucrător la sapan, încărcător-descărcător, arbitru pentru testarea cailor de  rasă, ofițer de creditare,  specialist în linoleumuri și altele. 860 de profesii și funcții au fost excluse din  listă ca fiind învechite. Nu mai există funcția de inginer adjunct, inginer-tehnolog pentru cimentarea  sondelor, aerofotogeodezist, au dispărut toate profesiile ce țin de navigația maritimă, etc.  

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

profesie , carnet de muncă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
318 locuitori

Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.