20 decembrie 2018, 12:50 Realitatea moldovenească views 9740
Fructele moldovenești pot ajunge deja în orice colț al lumii
20 decembrie 2018, 12:50 Realitatea moldovenească views 9740

Fructele moldovenești pot ajunge deja în orice colț al lumii

13 producători de fructe din Moldova își vor putea exporta produsele pe orice piață de desfacere din lume. Aceștia au obținut certificate GlobalGAP, care confirmă siguranța alimentelor. Documentele reprezintă o condiție obligatorie pentru fermierii orientați, în special, spre exportul în Uniunea Europeană.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începînd de la selectarea terenului agricol, pînă la livrarea fructelor și legumelor pe piață. „Acest certificat impulsionează și îți dă o credibilitate mai mare pe piața din UE și desigur pe piața din RM", a subliniat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Doi fermieri au reușit să obțină și certificatul Global GRASP, care confirmă responsabilitatea socială a companiilor. „Noi producem cireșe, caise și prune. Astăzi, compania noastră poate deja să exporte în orice colț al lumii", a spus unul dintre ei, Ion Ionaș. „Avînd așa o certificare, ne putem menționa pe piață că sîntem producători serioși, producători responsabili de ceea ce producem", a adăugat Ion Tulei, cel de-al doilea producător care s-a ales cu Global GRASP.

Certificatele sînt valabile timp de 12 luni. Producătorii vor fi nevoiți să urmeze aceeași pași anul viitor. În Moldova, standardele GlobalGAP sînt implementate din 2006. De atunci, circa 30 de producători au fost certificați.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

fructe , export

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
1439 locuitori

Obileni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Obileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1439 de oameni. Satul Obileni a fost menționat documentar în anul 1540 cu denumirea Odaia Delarului.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.