04 octombrie 2012, 17:00 Realitatea moldovenească views 5872
04 octombrie 2012, 17:00 Realitatea moldovenească views 5872

Experţi: mecanismele de impozitare indirectă trebuie revăzute

Estimarea indirectă a veniturilor este o lovitură aplicată celor săraci. Adică nu vor fi afectaţi cei asupra cărora sunt orientate aceste măsuri. Economiştii au studiat modificările la legislaţia fiscală şi au ajuns la concluzia, că cei bogaţi pot evita simplu responsabilitatea faţă de buget, relateaz tv7.md. Fiscul promite că va schimba situaţia.

Studiile au demonstrat, că numai în anul 2010 cei de la fisc nu au acumulat în visteria statului peste 13 miliarde de lei, adică 25 la sută din produsul intern brut. De regulă se eschivează de la achitarea plăţilor cei care au angajamente mari faţă de buget. De aceea au fost propuse în codul fiscal modificări care prevăd impozitarea indirectă.

Însă experţii susţin, că odată cu apariţia acestor modificări apar şi multe întrebări. Bunăoară, legea permite inspectorilor să estimeze averea contribuabilului la domiciliul său.

Experţii au supus unei critici dure prevederile codului, care prevăd impozitarea cu 18% a remitenţelor de peste hotare în cazul în care nu este demonstrată rudenia între cel care trimnite banii şi cel care-i primeşte. Pefectarea pachetului de documente necesare pentru a demonstra relaţiile de rudenie necistă nervi, timp şi bani.

Experţii presupun, că reducerea volumului remitenţelor va influenţa asupra consumului intern şi va reduce ritmul creşterii economice. În afară de aceasta, erorile şi contradicţiile din lege, oricum le vor permite oamenilor cu bani să evite problemele, în timp ce reprezentanii clasei de mijloc vor avea de suferit.

Responsabili de la fisc au promis, că vor accepta obiecţiile şi au exprimat speranţa, că după aplicarea acestor modificări, oameniii bogaţi vor deveni mai oneşti la achitarea impozitelor.

Ce e drept, inspectorul principal nu a precizat, cât de urgent vor fi elaborate modificările în actele normative. Între timp, în Moldova sunt înregistraţi 204 de milionari în lei. În ultimii 3 ani numărul lor a crescut considerabil şi, mai adaugă experţii, nu datorită faptului că oamenii s-au îmbogăţit, ci pentru că au decis să iasă din umbră după modificările în legislaţia fiscală.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
442 locuitori

Bălţaţi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 442 de oameni. Satul Bălţaţi a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.