25 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 4236
10 surprize ai premierilor Republicii Moldova
25 noiembrie 2019, 17:30 Realitatea moldovenească views 4236

10 surprize ai premierilor Republicii Moldova

De-a lungul anilor, Prim-miniștrii Republicii Moldova au luat mai multe decizii care au surprins societatea sau partenerii de guvernare.

Clasamentul prezentat de Tribuna:

1). Chiril Gaburici

La 4 iunie 2015 Premierul Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile, iar la 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, și-a anunțat demisia din propria inițiativă din funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Decizia sa de a demisiona a fost un şoc pentru politica moldovenească şi pentru societate, în general.

2). Maia Sandu

După cinci luni de stabilitate politică, pe data de 6 noiembrie curent, Guvernul Sandu își angajează răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, știind că riscul demiterii e enorm. Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului a fost depusă de partenerii de coaliție – socialişti, și a fost votată şi de democraţi.

3). Vlad Filat

Pe data de 13 februarie 2013, Vlad Filat a anunțat că partidul său denunță acordul de constituire a coaliției de guvernare, știind că faptul dat poate duce la demisia Guvernului, lucru care s-a și întîmplat, pe 5 martie 2013.

4). Ion Sturza

În 1999, Guvernul Sturza a promovat mai multe reforme „dureroase" (reforma teritorială, bugetar-fiscală, agrară etc.), știind că ele pot duce la căderea Guvernului, iar aceasta s-a întîmplat pe data de 12 noiembrie 1999.

5). Ion Ciubuc

Guvernul Ciubuc II a demisionat pe data de 17 februarie 1999, la mai puțin de un an de la învestire, chiar dacă ar fi putut să-și continue activitatea. Guvernul și-a încheiat activitatea drept urmare a unei crize politice în interiorul coaliţiei de guvernare – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Acesta a fost o surpriză totală pentru clasa politică de atunci.

6). Vlad Filat

În campania electorală a alegerilor parlamentare din 2010, Guvernul Filat și-a angajat răspunderea pentru un pachet de legi social, luînd prin surprindere atît oponenții, cît și partenerii de guvernare. A fost evitată demiterea doar pentru că partidele se aflau în plină campanie electorală, iar după alegeri oricum urma să fie învestit un nou Guvern.

7). Vasile Tarlev

Vasile Tarlev a demisionat din funcția de Premier în martie 2008, cu doar o lună înainte de a face 7 ani de mandat. Decizia sa a fost un șoc pentru clasa politică.

8). Andrei Sangheli

Andrei Sangheli, fiind Premier, a decis să candideze la funcția de Președinte al RM, în alegerile din 1996. După ce a pierdut alegerile, a fost înlăturat din funcția de Premier.

9). Dumitru Braghiș

Fiind Premier, Dumitru Braghiș a exclus achitarea salariilor și pensiilor în mărfuri, stabilind că toate achitările trebuie făcute doar în bani – lucru cu care a surprins plăcut populația.

10). Valeriu Muravschi

Valeriu Muravschi a demisionat în iulie 1992. Potrivit unor informații, el a făcut acest lucru, deoarece Rusia insista pe schimbarea sa din funcție, ca o condiție pentru semnarea acordului de încetare a focului la Nistru.

Sursa: tribuna.md

Cuvinte cheie:

prim-ministru , surpriza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
526 locuitori

Iurievca este un sat din cadrul comunei Gradişte, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 526 de oameni. Satul Iurievca a fost menționat documentar în anul 1815 cu denumirea Gălbenița.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.