10 octombrie 2012, 10:17 Realitatea moldovenească views 3751
10 octombrie 2012, 10:17 Realitatea moldovenească views 3751

Moldova nu poate miza pe gaze ruseşti ieftine fără eliminarea riscurilor pentru "Gazprom"

Republica Moldova nu poate miza pe scăderea preţurilor la gaze ruseşti şi semnarea unui contract pe termen lung privind furnizarea acestora fără a elimina riscurile pentru "Gazprom" în legătură cu reorientarea republicii spre cooperarea cu Europa în domeniul energeticii. Despre aceasta a declarat pentru RIA Novosti secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, adăugînd că pentru Rusia problema gazelor este o chestiune pur comercială, însă din punctul de vedere al modalităţilor de soluţionare a acesteia este una politică.

El a reamintit că, în 2010, Moldova a decis să se reorienteze spre cooperarea în domeniul energiei cu Europa, de fapt, fără a ţine seama de realităţile actuale ale cooperării în acest domeniu cu Rusia. Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a menţionat că nu înţelege pe ce au mizat colegii din Republica Moldova, deoarece aderarea Republicii Moldova la Pachetele 2 şi 3 energetice ale UE, care prevăd separarea reţelelor de distribuţie şi tranzit al gazelor, privează "Gazprom", care are proprietăţi în ambele sectoare Moldova, de certitudinea juridică pe piaţa moldovenească. Aceasta se suprapune pe problema datoriilor pentru "combustibilul albastru" deja consumat care depăşesc 4 miliarde de dolari. Potrivit lui Grigori Karasin, fără un algoritm de acţiuni în scopul eliminării acestor riscuri, este greu de a miza pe reducerea preţurilor la gaze, ceea ce caută Chişinăul, precum şi pe semnarea unui nou contract pe termen lung privind livrarea acestora. "Cel precedent a fost prelungit pînă la finele anului 2012, dar aceasta, desigur, nu poate fi un panaceu", a spus el.

De remarcat că astăzi, prim-ministrul Ucrainei, Nikolai Azarov, a declarat că preţurile la gazele ruseşti pentru ţara noastră s-ar putea micşora de trei ori odată cu aderarea acesteia la Uniunea Vamală. "Rusia ne impune condiţii: aderaţi la Uniunea Vamală şi mîine veţi beneficia de gaze de 160 de dolari pentru o mie de metri cubi", a spus prim-ministrul ucrainean.

În prezent, ţara vecină importă gaze ruseşti la un preţ de 426 dolari pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 100 de dolari pentru închirierea de către Flota Mării Negre a unei baze navale în Crimeea.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , Rusia , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1575 locuitori

Tocmagiu este un sat din comuna Teiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Grigoriopol și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Tocmagiu alcătuia 1575 de oameni în anul 2011. Satul Tocmagiu a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.