01 februarie 2020, 10:00 Realitatea moldovenească views 3532
Academia Română face politică anti-moldovenească, declarație
01 februarie 2020, 10:00 Realitatea moldovenească views 3532

Academia Română face politică anti-moldovenească, declarație

Recent, Academia Română a expus poziția sa cu privire la limba moldovenească, declarînd că aceasta nu există. Acest fapt este parte din seria unor acțiuni și instrumente permanente de deznaționalizare a moldovenilor și ulterioara înghițire a Moldovei de către România.

Potrivit lui Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan" important este că această instituție, la fel ca și elitele politice revanșiste de la București, nu recunosc existența poporului moldovenesc. Cum să mai recunoască limba moldovenească ?

"Nu există popor, nu există limbă... după logica lor, nu va exista nici țară.

Noi am recunoscut identitatea comună a acestor două limbi, moldovenească și română, la nivel legislativ. Sunt două denumiri pentru aceiași limbă, la fel ca în cazul limbii sîrbe, corate și muntenegrene. Cele trei state au destulă inteligență să se înțeleagă și să se respecte, ceea de ce nu este capabilă clasa politică română și inclusiv unii „savanți".

Sute de documente aflate în arhiva Academiei Române conțin sintagma „limba moldovenească", încă din secolele XV, fie scrise cu alfabet chirilic fie latin. Iar asta în timp ce în acea perioadă nu veți găsi documente istorice din aceeași perioadă unde să fie menționată inventata „limbă română". Ar sta frumos „savanților" români să coboare în arhivă și să se culturalizeze", se arată în declarația lui Roibu.

Mai mult ca atît, președintele Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan" spune că Congresul Academiei de Științe a Moldovei, în 1989, atunci cînd avea loc procesul de renaștere națională, în unanimitate a recunoscut că denumirea limbii noastre este moldovenească iar aceasta trebuie să fie limbă de stat, așa cum este stabilit în Constituția Republicii Moldova.

"Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, începea discursul său la Marea Adunare Națională din august 1989 cu următoarele cuvinte „Limba Moldovenească, limba care a dat denumire țării, trebuie întronată definitiv"

Acum nu este anul 1859, nici 1918. Fanteziile teritoriale bolnave ale corupților de la București, care-și hrănesc electoratul cu iluzii nu va continua veșnic.

Moldova a fost, este și va fi !", a conchis Roibu.

Amintim că o informație mai cuprinzătoare despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români poate fi găsită pe site moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Dumitru Roibu , unioniști

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.