31 octombrie 2012, 16:00 Realitatea moldovenească views 11532
31 octombrie 2012, 16:00 Realitatea moldovenească views 11532

Primarul și bufonul

În data de 25 și 26 octombrie la Palatul Național au avut loc concertele "Toamna Romantică", susținute de Eugen Doga și organizate cu sprijinul unor agenți economici și media din R. Moldova. Spectatorii s-au bucurat de muzica distinsului nostru pămîntean, dar și de interpretarea artiștilor din Republica Moldova, România și Estonia. Pe fundalul scenei decorate cu gust, au evoluat orchestra Teleradiodifuziunii, Corul Filarmonicii Naționale, acordeonistul Vasile Advahov și naistul Vasile Iovu, au strălucit prezentatorii. S-au distins și ceilalți participanți la concert.

Cu toată feeria muzicii splendide, mulți spectatori, au resimțit  sentimente contradictorii în ultima parte a concertului din 26 octombrie. Finalul reprezentării a durat mai mult decît partea sa muzicală și a constat din monologul actorului român Florin Piersic și dialogul cu primarul de Chișinău, despre care vom povesti mai jos.

În ciuda vîrstei sale, acest remarcabil actor a impresionat publicul prin energia, vitalitatea și carisma sa, precum și prin capacitatea de a vorbi ore în șir, fără semne de punctuație  perceptibile la ureche. Florin Piersic a fost bun cînd a recitat poezii, monologuri din filme, a vorbit cordial cu publicul. Cu toate acestea, artistul avea o alură bizară cînd rostea fraze unde umorul (adesea niște glume banale) degenera în vulgaritate și prost gust. Actorului îi place să o facă pe bufonul pe lîngă potentații zilei și este faimos pentru talentul său de actor comic încă din vremea lui Ceaușescu, care, ca un rege, îi ierta bufonadele. Și la concertul lui E. Doga partea „comică” a dominat aproape în întregime evoluția actorului bucureștean,  obosind cea mai mare parte a publicului.

Pe fundalul lui Piersic o prestație ciudată a avut-o primarul general Chirtoacă, care a ieșit în scenă, aparent, neașteptat pentru Eugen Doga. În mîini tînărul ținea un buchet de crizanteme albe și un coș împletit pentru flori plin cu piersici. „Stăpînul orașului”, fără a acorda atenție protagonistului serii, s-a adresat oaspetelui din București, cu un discurs care suna cam așa: „Fratele meu drag, deoarece ești Florin – iată aici ai florini, și din moment ce ești Piersic - aici ai piersici”. Cu toate acestea, înfumurarea a început să-l părăsească pe tînăr, atunci cînd oaspetele român brusc a refuzat să ia florile, întrebînd de ce i s-au adus flori de cimitir. Descurajat,  absolventul Sorbonei a continuat să insiste asupra cadoului, încercînd sa-i bage florile în mîini lui Florin. În paralel, mînca o piersică, luată din coșul de fructe pentru Piersic, demonstrînd în așa mod caracterul ei comestibil. O piersică primarul nostru a încercat chiar să o  împingă în gura oaspetelui român, dar acesta s-a eschivat, întrebîndu-l în glumă pe primarul sîcîitor: "Cine ești și cu ce te ocupi?".

Însă inteligentul Dorin s-a descurcat frumos, spunînd în glumă că împinge vagoane, dar serios, împinge orașul Chișinău, iar apoi va împinge țara spre un viitor mai bun.

Tînărul nostru primar s-a scăpat cu vorba!

Se pare că Chirtoacă a rezolvat deja toate problemele capitalei și la modul serios are de gînd să „conducă” țara.

Însă nu toți locuitorii Chișinăului consideră la fel, dar să nu-l judecăm prea aspru pe tînăr. În mod evident, în cazul în care Dorin ar fi absolvit modesta Universitate Tehnică din Chișinău, ar fi lucrat 15-20 de ani în economie sau afaceri, ar fi avut mai multă experiență, el ar reuși să facă mai multe. Cu toate acestea, el este un tip simpatic si, cel mai important, tînăr, cunoaște limbile străine (chiar și rusa) și este bine versat în politică.

De aceea, este timpul să-l împingem pe Chirtoacă spre președinție. În contrast cu funcția de primar, președintele are nevoie de mai puține cunoștințe și deprinderi. Ca președinte, el se va descurca.

Cu o condiție. Dacă va urma sfaturile:

1. Nu va dărui românilor crizanteme, deoarece în Franța (unde  se pare, și-a făcut studiile), aceste flori se depun doar pe mormînt (și românii știu asta). În același timp, nu-i va fi frică că va fi acuzat de corupție și va oferi buchete scumpe corespunzătoare statutului (fără crizanteme).

2. Nu va dărui fructe în coșuri pentru flori. În magazinul, amplasat la primul etaj al Primăriei Chișinau pot fi cumpărate  coșuri frumoase destinate anume pentru fructe.

3. Nu va face glume pe seama numelor celor prezenți – lucru inacceptabil în buna societate.

4. Înainte de a participa la un eveniment se va familiariza cu programul său cu scopul de a cunoaște „figura centrală” a evenimentului.

5. Va felicita în primul rînd „eroul zilei”, folosind sfaturile cuprinse în punctele 1-3 și, abia apoi, alte persoane, chiar dacă acestea au venit din capitala fratelui mai mare – București.

Cuvinte cheie:

primaria , Dorin Chirtoaca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
5000 locuitori

Carmanova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fedoseevca, Carmanova, Cotovca și Mocearovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Grigoriopol și la 67 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010 populaţia satului constituia circa 5000 de oameni. Satul Carmanova a fost menționat documentar în anul 1806 cu denumirea Neidorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.