22 noiembrie 2012, 12:58 Realitatea moldovenească views 7526
22 noiembrie 2012, 12:58 Realitatea moldovenească views 7526

Sociologii prezic o revoluție în Moldova


Foto: moldnews.md

În cazul în care, autoritățile moldovenești vor păstra politica actuală,  demolarea violentă a regimului actual este inevitabilă. Declarația a fost făcută de către Victor Mocanu, șeful Asociației sociologilor și demografilor din Republica Moldova, relatează Newsmoldova.

Potrivit acestuia, rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publică trebuie luate în calcul cu mare atenție, mai ales în condițiile în care, în prezent este dificil de a specifica factori, care ar indica creșterea simpatiei populației față de partidele din Alianța pentru Integrare Europeană.

”Găsirea acestor factori, care ar explica creșterea încrederii față de partidele alianței - este foarte dificilă” - a declarat expertul, menționînd că, chiar dacă au fost lansate mai multe reforme, autoritățile nu doresc sau nu pot să explice populației sensul acestora, lucru care peste doi ani se va răsfrînge cu un eșec electoral.

”Dacă reprezentanții alianței nu pot explica esența acestor reforme, ce vom avea peste doi, trei sau cinci ani? Miniștrii și viceminiștrii din țările vecine explică în continuu pentru ce se fac anumiți pași. Dacă autoritățile moldovenești vor evita să dea explicații vis-a-vis de necesitatea acestor reforme, atunci peste doi ani, electoratul își va schimba opțiunea” - a menționat Mocanu.

Totodată, Victor Mocanu a atenționat autoritățile asupra unei posibile revoluții, în cazul în care politica actuală promovată nu va fi modificată esențial.

”În prezent, efectuam un studiu în sate și centrele raionale. În special, studiem situația economică, care este una dezastruoasă. Noi prognozăm fenomene agoniste. În cazul în care, partidele din alianță nu vor lua atitudine și nu vor întreprinde măsurile de rigoare, considerăm că  demolarea violentă a regimului actual este inevitabilă. Asta pentru că am avut 82 la sută din cetățeni, care nu erau  mulțumiți de dezvoltarea țării, iar în prezent avem 72% - o cifră foarte mare ” - a specificat expertul.

Totodată, șeful Asociației sociologilor și demografilor a menționat că, trei pătrimi din cetățeni nu sunt mulțumiți de reformele implimentate de autorități, doresc reintoarcerea economiei planificate și sunt dezamăgiți de piața națională.

Cuvinte cheie:

Moldova , revolutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.