22 decembrie 2012, 11:30 Realitatea moldovenească views 5286
22 decembrie 2012, 11:30 Realitatea moldovenească views 5286

Expert rus: A vorbi despre soluţionarea rapidă a conflictului transnistrean este o utopie

Rusia deocamdată nu vede perspectivele soluţionării politice a conflictului transnistrean în viitorul apropiat. După cum relatează agenţia Novii Reghion, acest lucru a fost declarat  jurnaliştilor transnistreni de către şeful Departamentului de Securitate Europeană de la Institutul Europei a Academiei Ruse de ştiinţe Dmitri Danilov.

Potrivit acestuia, astăzi este dificil să se presupună că s-ar putea lucra în baza iniţiativei de la Mezeberg lansată de preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel.

"Partea rusă, sincer vorbind, nu vede perspectivele unor soluţii rapide.  Douăzeci de ani nu am reuşit nimic, acum abia am reluat negocierile. Iar mîine sau poimîine, vom discuta despre unele progrese majore legate de faptul că Rusia şi UE au convenit să instituie un comitet comun pe această temă? Este o utopie "- spune Daniel.

Expertul a remarcat faptul că în prezent are loc o schimbare de accente în politica externă rusă – de la componenta de forţă la aşa-numita "soft power".

"După cum văd eu lucrurile, a apărut recunoaşterea faptului că Rusia nu ar trebui să preseze, dar trebuie să acţioneze diferit - să asigure impactul său obiectiv. Această diferenţa în filosofia politică se manifestă faţă de Transnistria ", - a declarat Danilov. El a subliniat că "Transnistria este parte a politicii europene a Rusiei."

Reamintim faptul că actualele autorităţi moldoveneşti se opun federalizării Republicii Moldova, considerînd că Transnistriei ar trebui să i se acorde un statut de autonomie în cadrul Republicii Moldova unitare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.