24 decembrie 2012, 11:41 Realitatea moldovenească views 5862
24 decembrie 2012, 11:41 Realitatea moldovenească views 5862

Leancă: Nu ştim cîţi ani va dura mersul spre UE


Foto: bizwiz.ro 

Ministrul Afacerilor Externe consideră, că procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană poate dura zeci de ani. Declarația a fost făcută de către Iurie Leancă într-un interviu pentru publicația Tribuna.

” Nu ştim cîţi ani va dura mersul spre UE - 8, 10, 12, dar cel mai important e să trecem de pe traiectoria de cooperare sau asociere politică la cea de integrare politică. Asta vom obţine în momentul în care vom deveni ţară candidat. Pentru a obţine acest statut de ţară candidat, nereglementarea conflictului transnistrean sub nici o formă nu este un impediment.  Iată pe această linie de gîndire şi de acţiune trebuie să avansăm”, a declarat ministrul.

Totodată, Iurie Leancă susține, că   ”în momentul în care Republica Moldova va  avansa şi în ceea ce ţine de reforma efectuată la noi acasă şi vom deveni ţară candidat, va creşte atractivitatea malului drept pentru malul stîng. Va fi un semnal foarte pozitiv şi pentru concetăţenii noştri de pe malul stîng al Nistrului, dar şi nivelul de implicare a UE va fi unul mult mai mare şi astăzi putem afirma că există o angajare şi un interes din partea UE în a ne ajuta să depăşim această problemă, pe care, din păcate, o avem de atîţia ani. În viitor, integrarea ţării în UE va avea un impact direct, pozitiv şi benefic asupra reintegrării ţării”.

Ministrul de externe  a mai declarat, că ”noi ştim foarte bine că un al doilea Cipru nu va mai fi acceptat de UE. Mă refer la faptul că, cu un conflict nereglementat, nu vom avea şanse să fim membru cu drepturi depline al UE”.

Cuvinte cheie:

Europa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
259 locuitori

Andreevca este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 259 de oameni. Satul Andreevca a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.