30 decembrie 2012, 12:30 Realitatea moldovenească views 8684
30 decembrie 2012, 12:30 Realitatea moldovenească views 8684

Dodon a coordonat plecarea din PCRM cu ambasadorul SUA?

Președintele Partidului Socialist, Igor Dodon, a confirmat prin acțiunile sale relatările corespondenței diplomatice americane publicate de site-ul web WikiLeaks, relatează Moldnews.

Ambasadorul  SUA Asif J. Chaudhry a trimis la Washington trei telegrame cu subiectul Igor Dodon (1, 2, 3, traducere eNews). În discuțiile cu oficialul american ex-viceprim-ministrul declara despre dorința de a rupe cu Partidul Comunist, pentru a forma o nouă entitate politică, precum și de a sprijini candidatura „Alianței pentru Integrare Europeană” la alegerile prezidențiale, inclusiv  pe Marian Lupu.

Diplomatul a menționat că "viceprim-ministrul Igor Dodon, a declarat Ambasadorului că un grup de tineri membri ai Partidului Comunist de orientare reformistă are în vedere să rupă cu PCRM pentru a crea un nou partid de centru-stînga" și "acest partid nou, care se va concentra asupra reformelor economice și punerea în aplicare a recomandărilor FMI ar putea să colaboreze cu alte partide necomuniste pentru a alege un președinte". Igor Dododn a adăugat că este favorabil unei coaliții cu Lupu, și că  există "4-5 deputați care sînt dispuși să plece cu el din fracțiunea comunistă. El a menționat că unul dintre ei este ex-prim-ministrul Zinaida Greceanîi. Cînd a fost întrebat dacă este sigur, el a răspuns că ea a contribuit ca această idee să se nască în capul lui".

Asif Chaudhry, comentând întâlnirea cu deputatul a menționat că "se pare că Dodon nu are suficientă forță pentru a lua o decizie sau a scinda" PCRM-ul.

Amintim că prin acțiunile și declarațiile sale Dodon a confirmat informațiile din corespondență - el a plecat din PCRM, conduce Partidul Socialist, luînd cu sine cîțiva deputați, inclusiv Z. Greceanîi, apoi Dodon și colegii săi au dat voturile alianței pentru a alege președintele, iar mai tîrziu, politicianul a recunoscut că, într-adevăr în 2009, a vrut să voteze pentru Marian Lupu la funcția de președinte.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
998 locuitori

Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.