07 ianuarie 2017, 12:30 Realitatea moldovenească views 25610
07 ianuarie 2017, 12:30 Realitatea moldovenească views 25610

Tradiţii de Crăciun şi obiceiurile Moldovei ortodoxe

Crăciunul este una din principalele sărbători creştine.

Istoria sărbătorii îşi are originea departe în secole. În această zi, creştinii din toată lumea slăvesc naşterea lui Isus Hristos. Unii credincioşi sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar conform calendarului ortodox, data sărbătorii este 7 ianuarie.

Indiferent de dată, toţi credincioşii aşteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Această sărbătoarea se asociază cu căldură, dragoste, bunătate, bunăstare.

Fiecare popor are propriile tradiţii, dar sunt si trăsături comune în sărbătorirea Crăciunului. Principala tradiţie moldovenească de Crăciun este colindatul. De obicei, colindă copii şi tinerii, care merg din casă în casă, relatînd despre naşterea lui Isus.

„Colindele sunt transmise din strămoşi şi reprezintă cîntece de rit, dedicate Crăciunului şi Anului Nou. În colinde se combină slăvirea vieţii de zi cu zi, precum şi îndemnurile la fapte bune, la dărnicie şi ospitalitate”, a povestit etnologul Maria Ciocanu.

Principalul atribut al colindătorilor este steaua, în mijlocul căreia este plasată icoana cu chipul pruncului Isus.

Copii merg din casă în casă, cîmtă despre apariţia stelei pe cer, despre naşterea lui Isus. Pentru aceasta colindătorii primesc în dar colaci, nuci, mere, bani. Se consideră că cei care oferă daruri generoase colindătorilor vor avea bunăstare în noul an.

Sursa: noi.md

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Crăciunul , tradiții , Obicei , sarbatoare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1868
Populația:
491 locuitori

Codreni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreni și Zloți. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 491 de oameni. Satul Codreni a fost menționat documentar în anul 1868.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.