26 ianuarie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 5679
26 ianuarie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 5679

Zăpada blochează drumurile și lasă satele în beznă

Iarna a revenit în forţă. După temperaturile primăvăratice din ultimele zile, ninsoarea puternică a perturbatul cursul normal al vieţii. Din cauza viscolului, autorităţile române au închis accesul spre vama Albiţa, aşa că, atît la frontieră, cît şi pe drumurile naţionale, s-a traversat cu greu. Specialiştii promit că tabloul meteorologic nu se va schimba pînă duminică, informează tv7.md.

Fulgii care au căzut noaptea trecută, dar şi toată ziua, au adus primele probleme. Stratul de zăpadă a atins, la Leova, grosimea de circa 30 de centimetri. Deşi Ministerul Transporturilor a dislocat 260 autospeciale și a antrenat 190 de muncitori, pe mai multe porţiuni de drum se circulă deja cu greu.

Administraţia autogării de la Chişinău a informat că circulaţia autobuzelor de rută nu a fost afectată de ninsori. Însă cursa feroviară București-Chișinău a ajuns în gară cu o întîrziere de 40 minute.

Toate posturile vamale din R.Moldova activează în regim obișnuit. În porturile vamale și în perimetrul posturilor vamale nu există niciun automobil, niciun autocamion care să fie blocat. Toți colaboratorii vamali sînt implicați în desză pezirea perimetrului zonelor de control vamal.
Şi dacă la vamă a fost astăzi blocat un autocar cu 30 de pasageri, care revenea din Bulgaria, Serviciul Vamal asigură că oamenii au traversat cu bine în jurul orei 13:00.

Potrivit Serviciului Situaţii Excepţionale, nu sînt sate izolate. Între timp, 9 localităţi din sudul ţării şi Găgăuzia rămîn parţial fără lumină, iar de dimineaţă au avut nevoie de ajutor mai multe autovehicule blocate.

Rămîn blocate intenționat 15 autocamiaone în vama Tudora, pentru lucrări de curățare a drumurilor. La Basarabeasca, salvatorii și pompierii au avut o intervenție la deblocarea unei ambulanțe care nu se putea deplasa din cauza unei porțiuni de drum lunecos.

Meteorologii au instituit încă de ieri Cod Galben de condiţii meteo nefavorabile. Aşa că trebuie să fim prudenţi la drum, aşa cum pînă duminică se vor forma troiene şi va viscoli puternic. Serviciul Hidrometeorologic de stat: a instituit Pentru codul Portocaliu de ninsori puternice. În prima parte a zilei de 26 decembrie, pe spații extinse vor cădea ninsori puternice, izolat cu cantitatea de precipitații pînă la 20 de litri pe metru pătrat.

Autorităţile atenţionează şoferii să nu se pornească la drum, decît în cazuri excepţionale. Ei trebuie să se echipeze cu pneuri de iarnă, dar şi cu lanţuri, lopeţi, pături şi lichide.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.