07 iulie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2499
S-a aflat cînd angajații de la Calea Ferată ar putea să își primească salariile restante
Foto: canal3.md
07 iulie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2499

S-a aflat cînd angajații de la Calea Ferată ar putea să își primească salariile restante

Angajaţii Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova şi-ar putea ridica lefurile restante în următoarele trei săptămîni.

Noul şef al CFM, Oleg Tofilat, a declarat într-un interviu că a găsit o soluţie pentru a se răsplăti cu aceştia.

El susţine că va încerca să-şi convingă angajaţii să împrumute de la bancă echivalentul celor şase salarii neachitate, iar rata lunară să o plătească din propriul buzunar.

La rîndul său, CFM îşi va asuma angajamentul să achite dobînzile şi taxele aferente creditului, iar cînd va aduna banii necesari, să stingă datoriile angajaţilor săi faţă de creditori.

Oleg Tofilat susţine că a purtat negocieri cu reprezentanţii unei banci comerciale care sînt gata să colaboreze cu CFM, iar pînă la sfîrşitul lunii iulie, angajaţii ar putea accesa creditele de consum.

"Formal iese că dacă de exemplu, domnul Cutărescu primeşte 6.000 lei pe lună are o restanţă de 5 luni. El primeşte de la bancă 30.000. Peste o lună el va încasa salariul de la întreprindere de 6.000 de lei, dintre care vreo 600 va avea de rambursat creditul. Însă 30.000 deja i-a încasat în buzunar", a afirmat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Şeful CFM dă asigurări că toate creditele vor fi închise după ce întreprinderea va vinde activele neutilizate, în mare parte imobile, pe care le-a sos la mezat.

"Dacă peste 4-5 luni Calea Ferată din Moldova va acumula mijloacele necesare pentru a acoperi datoriile la credite, noi rambursăm, achităm angajaţilor salariul şi deja angajatul are de făcut alegerea, ori îşi acoperă creditul, ori rămîne client al băncii", a menţionat şeful CFM, Oleg Tofilat.

Președintele federației sindicale de ramură, Ion Zaporojan, nu crede că este o soluţie bună, dar susţine că va discuta cu feroviarii pentru a afla şi poziţia lor.

"E o atîrnare disperată, oamenii nu mai cred în nimeni. Şi eu nu cred că oamenii o să fie deacord cu chestiunea asta care o promite directorul general.

Omul, conform legii, îi asigurat prin lege şi constituţie să primească salariu odată în lună", a spus președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan.

Am încercat să aflăm părerea angajaţilor CFM. Cei din Străşeni au rămas stupefiaţi cînd au aflat despre propunerea conducerii întreprinderii.

"Oare nu a fost deajuns cît şi-au bătut Joc de noi? Nouă ne trebuie creditele celea? Nouă ne trebuie banii. Şi să nu umble cu prostii."

Unii s-au arătat disponibili pentru dialog.

"Totuşi trebuie să vedem propunerea lor, să vedem ce propun, şi atunci o să analizăm şi o să vedem."

Cei peste 6.300 de angajaţi ai Căilor Ferate din Moldova nu şi-au ridicat lefurile din luna ianuarie. În prezent, restanţele salariale faţă de angajaţi se ridică la peste 120 de milioane de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

calea ferata , datorii , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.