06 februarie 2013, 10:04 Realitatea moldovenească views 10589
06 februarie 2013, 10:04 Realitatea moldovenească views 10589

Agricultura conservativă promovată intens şi în Moldova

Fermierii sînt îndemnați să renunțe la plug și să practice agricultura conservativă. Aceasta presupune reducerea la minim a aratului pentru a preveni degradarea solului. Unii fermieri au încercat deja noile tehnologii și spun că au rămas multumiți de rezultat, relatează tv7.md.

Ministrul agriculturii susține că metoda folosită în prezent la prelucrarea terenurilor și anume aratul, aduce un șir de pierderi fermierilor. În primul rînd, contribuie la degradarea solului. Totodată, provoacă cheltuieli mari și pierdere de timp.

Experții susțin că agricultura conservativă este îndeosebi indicată pentru zonele cu risc sporit de secetă. Asta pentru că aratul nu permite păstrarea umidității în sol. Mai mulți fermieri din țară deja au încercat noua metodă și spun că sînt mulțumiți de rezultate: solurile sînt mai fertile, iar roada mai bogată.

În prezent, în Moldova circa 50 de mii de hectare de pămînt au fost prelucrate în baza metodei conservativă, adică, fără arat. Ce e drept, pentru implementarea tehnologiei este nevoie de tehnică agricolă specială. Vestea buna este că din 2011, statul subvenționeaza procurarea tehnicii și echipamentului necesar sistemului conservativ.

Cuvinte cheie:

Moldova , agricultura , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.