17 noiembrie 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2098
Stanislav Pughinski: Mult depinde de voința părții moldovenești de a crea un parteneriat de bună credință
17 noiembrie 2021, 14:30 Realitatea moldovenească views 2098

Stanislav Pughinski: Mult depinde de voința părții moldovenești de a crea un parteneriat de bună credință

După o lungă pauză, sînt reluate contactele între miniștrii Afacerilor Externe ai Rusiei și Republicii Moldova– pe 16 și 17 noiembrie la Moscova, Nicu Popescu se întîlnește cu Dmitri Patrușev și Serghei Lavrov. Pe agenda bilaterală s-a adunat destule probleme, iar recentele negocieri complicate privind furnizarea gazelor naturale rusești au demonstrat faptul că Chișinăul și Moscova trebuie să extindă dialogul pentru a reduce la minim neînțelegerile.

Despre acest lucru, precum și despre legăturile de afaceri și proiectele investiționale cu participarea părții ruse în Moldova, am discutat cu Directorul general al Uniunii Industrial Financiare Ruse (RTFS), Stanislav Pughinski.

Dle Pughinski, care sînt așteptările părții ruse de la vizita șefului diplomației moldovenești?

Voi vorbi în calitate de participant la o serie de proiecte de investiții în economia moldovenească. Moldova trebuie să lucreze asupra protecției investițiilor și salutăm faptul că Chișinăul oficial confirmă acest angajament în protocoalele semnate la Sankt Petersburg. Potențialul economiei moldovenești rămîne nedescoperit și ne-am dori ca guvernul dnei Gavrilița să participe mai activ cu proiectele economice bilaterale și multilaterale în care să poată fi investit capital rusesc. De la vizita domnului Popescu, așteptăm stabilirea datei desfășurării Comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești, în cadrul căreia putem revizui starea de lucruri, discuta problemele care au apărut și schița noi obiective. În plus, după tradiție, în ajunul ședinței Comisiei RTFS, în cooperare cu organele de stat din Rusia și Moldova, intenționăm să organizăm "Forumul cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Federația Rusă".

Forumul ruso-moldovenesc de cooperare comercial-economică este planificat să aibă loc prin decizia comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești drept o platformă pentru poziționarea principalelor acorduri bilaterale în diverse sectoare ale economiei, precum și dezvoltarea unor soluții comune pentru dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul comercial-economic, agro-industrial, turistic, IT, precum și în alte sectoare ale economiei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , investiţii , economie , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
199 locuitori

Coșnița Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Coșnița Nouă alcătuia 199 de oameni în anul 2011. Satul Coșnița Nouă a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.