09 februarie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 3016
Negruța a făcut public punctul prevăzut în protocolul negocierilor privind livrarea gazelor naturale
09 februarie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 3016

Negruța a făcut public punctul prevăzut în protocolul negocierilor privind livrarea gazelor naturale

Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a făcut public punctul prevăzut în protocolul negocierilor privind livrarea gazelor naturale care a fost încălcat de Gazprom atunci cînd a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului.

Potrivit punctului 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021, „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Potrivit lui Veaceslav Negruța, sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri avîndu-se în vedere acționarul minoritar Statul Republica Moldova, adică Guvernul Republicii Moldova.

„Respectiv, conform înțelegerilor ce rezultă din Protocol (punct 5) și în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, la 29 decembrie 2021 Guvernul a decis (HG 484) efectuarea auditului independent al datoriilor SA „Moldovagaz”. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit”, a menționat Negruța.

Ulterior, APP a inițiat procedurile de selectare a companiei de audit pentru efectuarea unui audit independent al datoriilor, cu publicarea anunțurilor necesare la nivel național și internațional. Informațiile enunțate mai sus, precum și poziția „părții moldovenești”, au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar din timp, precizează consilierul prezidențial.

„Totuși, acționarul majoritar a convocat unilateral, pentru data de 2 februarie 2022, o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor p. 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”. Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința din 2 februarie, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii”, a mai spus Negruța.

Precizările autorităților de la Chișinău vin după ce ieri Gazprom a acuzat că „abordarea unilaterală a părții moldovenești față de desfășurarea unui audit a datoriei Moldovagaz vine în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.

Reprezentanții Gazprom susțin că ședința Consiliului de supraveghere al Moldovagaz, planificată pentru 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Gazprom , Moldovagaz , energetica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.